korotopor Napisano Luty 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2008 Zainstalowałem najnowszą dystrybucję CentOS 5.1 Instalacja przebiegła szybko i bezproblemowo, system zaktualizowany. Domyślna konfiguracja pozwala pracować, ale mam pytanie jakie dodatkowe repozytoria wykorzystać tak, aby nie zachwiać stabilności systemu. Chciałbym zainstalować oprogramowanie do multimedów mp3, avi, dvd oraz nagrywania programów z TV - tu mogą być niewolne kodeki ewentualnie Jave i flasha, ale to niekoniecznie. Pozostałe oprogramowanie mam w repo. Będę wdzięczny za wszelkie porady dotyczące tej dystrybucji i ewentualne sugestie. Wiem, że podstawowym zastosowaniem CentOS jest serwer, ale domyślny dobór oprogramowania umożliwia doskonałą pracę jako desktop Do tej pory używałem FC6, F7 a obecnie pracuję na F8, ale znudziłem się dość częstymi aktualizacjami i chciałbym na stabilnej dystrybucji popracować dłużej. Nie ulega natomiast wątpliwości, że dzięki temu wiele się nauczyłem! Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Luty 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 29, 2008 Polecam konfigurację repozytorium EPEL (info na podforum Red Hat w odpowiednim dziale). Również repozytorium Daga Wieesa (RPMforge) jest godne uwagi. Możesz też dociągać paczki z również z Fedory 7, to jednak jest ryzykowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korotopor Napisano Luty 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 29, 2008 Dzięki za odpowiedź. Poczytam Pozdrowienia Edit: czy mam rozumieć, że odpowiednim repo dla CentOS 5.1 i386 będzie z adresu Dag Red Hat Enterprise Linux 5 / i386: rpm -Uhv http://apt.sw.be/packages/rpmforge-release...el5.rf.i386.rpm Pozdrowienia korotopor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi