Skocz do zawartości

Serwer Dźwieku

urys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!

Kiedyś byłem zafascynowany Knoppixem :)) ale mam Fedore i to nie wiem jak długo bo zaczynam jej mieć dosyć.

Głównie dlatego że pod KDE dzwięk się sypie. Nie mogę ustawić serwera dźwięku tak aby stabilnie działał. A nadgorsze jest to że raz dział za chwile nie działa. I to bez rzadnej ingerencji. :lammer:

Uzywam KDE.

Mój sprzęt:

AthlonXP 2500+, nForce2, 512 DUAL DDR, GeForce FX 5200, SATA 120GB.

Objawy:

Diwnie zachowuje się serwer dzwieku. Czasami nie startuje (cisza w głośnikach). Jak poustawiam w Kmix jakies parametry to po restarcie sie na nie wypina i muszę ustawiać jeszcze raz.

Przykładowo odpalam komp. po uruchaimieniu odpalam gierke chronium i cisza w głosnikach. Zamykam program wchodze w konfiguracje chronium patrze że wszystko jest ok. Za jakiś czas wchodzę ponownie, dzwięk działa

W KADU nie mam wcale dzwięków.

Jak zainstaluje sterowniki nvidii do nForce to przestają mi chodzić dzwięki systemowe, ale np w chronium muzyczka gra. Więc broń boże nie instaluje ich.

Prosze wszystkich Was o pomoc bo już mi się cierpliwość kończy.

pzdr

Jedyna różnica w sprzęcie to taka, że nie mam SATA. Ale mam dźwięk (w KADU też, w Skype też) :)

Moja rada: wywal w p*** kdemultimedia. To jest zupełnie do niczego nie potrzebne. Do odtwarzania muzyki i tak sie używa xmms, do filmów mplayera, jeśli potrzeba cos nagrać z mikrofonu to rejestrator gnoma wystarczy. Sterowniki nvidii do grafiki tak, ale nie sterowniki nforce do platformy.

Na początek 'Soundcard Detektion'

W systemie jest alsa i ją trzeba używać, w konsoli wpisz 'alsamixer' i podnieś suwaki, ustaw alsę w xmms, wKadu trzeba zapodać ścieżkę /usr/bin/aplay

A w ogóle to tylko spokój może nas uratować ;)

w kadu już to zrobiłem działa

Moja rada: wywal w p*** kdemultimedia. To jest zupełnie do niczego nie potrzebne

jak to zrobić??

ustaw alsę w xmms,

i to też jak to zrobić :)

A swoją drogą zastanawiem się czemu nie instalować sterów do nForce (gdyby podało się nap sciezke /usr/bin/aplay ztego co wyczytałem w opisach tych sterów to mają swój mikser)

pzdr

Moja rada: wywal w p*** kdemultimedia. To jest zupełnie do niczego nie potrzebne

jak to zrobić??

W konsoli:

'apt-get remove kdemultimedia'

lub

'yum remove kdemultimedia'

lub w synapticu zaznaczyć kdemultimedia i wcisnąć 'Usuń' i 'Zastosuj'

ustaw alsę w xmms,

i to też jak to zrobić :)

Odpal xmmms, klik prawym klawiszem na belce->Opcje->Ustawienia->Wtyczka wyjściowa-> sprawdzić czy jest i zastosuj

A swoją drogą zastanawiem się czemu nie instalować sterów do nForce (gdyby podało się nap sciezke /usr/bin/aplay ztego co wyczytałem w opisach tych sterów to mają swój mikser)

Bo doświadczenie uczy, że to psu na budę.

Przydawało to się w kernelach serii 2.4, w nowych 2.6 jak coś nie popsuje to raczej nie pomoże.

No chyba, że masz pół pokoju zastawione głośnikami i potrzebujesz wykorzystać Soundstorma na 150% ;)

Edytowane przez wuja