artpi Napisano Marzec 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2008 Witam. Moja fedora pełni różne funkcje, ale czasem użyszkodnik chce napisać tekst czy coś tam takiego i bardzo się burzy że sie musi logować. Chciałbym więc utworzyć coś w stylu konta gościa i napisać skrypt wywoływany zdarzeniem który zaloguje użytkownika i odpali gnome (runlevel domyślny to 3)I I szczerze mówiąc, nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Próbowałem z 'su -' ale nie wiem jak to wykonać dla domyślnego terminala. W przyszłości chciałbym to podpiąć pod przycisk reset - że wystarczy wcisnąć i już się logujemy jako domyślny użytkownik. Czytałem, że przy starcie można kombinować z mingetty albo gdm. Ale żeby to był skrypt który mogę pod zdarzenie właśnie albo za pomocą crona... Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2008 A może wystarczy automatyczne logowanie + logowanie z opuźnieniem? 1. Stwórz konto "użyszkodnik", 2. W GNOME: System>Administracja>Ekran logowania zakładka "bezpieczeństwo" - "włączyć automatyczne logowanie" ustaw "użyszkodnik" - "włączyć logowanie z opóźnieniem czasowym" ustaw "użyszkodnik" na 10 sekund Takie konto będzie zawsze domyślne, dopuki nie wskażesz inaczej. Nie wymaga podawania hasła, mimo że konto posiada hasło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi