Skocz do zawartości

Kompilacja Qt 4.4 (beta) - Błąd

goblin#78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w trakcie kompilacji qt 4.4 (czy to po przez kdesvn-build czy poza nim) dostaję błąd:

-------------

make: execvp: g++: Lista argumentów za długa

make: *** [../../../../lib/libQtWebKit.so.4.4.0] Błąd 127

----------

w qt-x11-opensource-src-4.4.0-snapshot-20080309/src/3rdparty/webkit/WebCore

Fakt - lista argumentów do kompilatora jest bardzo długa ale przyznam, że nie za bardzo wiem co można z tym zrobić.

Czy ktoś spotkał się już z tym błędem i zna rozwiązanie.

Pakiet kompiluję na Fedora 8 - kernel - 2.6.23.15-137.fc8

Hmm dziwne. Pokaż jakie masz gcc w systemie, oraz jak w ogóle próbujesz kompilować qt. Wygląda mi to na jakiś problem z gcc ogólnie...

Więc tak,

gcc-4.1.2-33

kernel-2.6.23.15-137.fc8

Kompilacja QT próbowałem już różnie, ale domyślnie (przykład na ostatnim snapshot'cie):

./configure -prefix /usr/local/qt

gmake

ciąg dalszy już znany tzn. błąd który wcześniej opisałem.

Wywala się na kompilacji webkita qt-x11-opensource-src-4.4.0-snapshot-20080309/src/3rdparty/webkit/WebCore (a dokładnie WebCore) próbując zlinkować dziesiątki (jeśli setki) wcześniej skompilowanych obiektów do jednej biblioteki.

Szukając błędu po sieci wygląda nie tyle na błąd gcc co środowiska w jakim jest kompilowany program (bo nie dotyczy to bezpośrednio qt). Dotarłem do zmiennej jądra MAX_ARG_PAGES której aktualną wartość można pobrać "getconf ARG_MAX" co daje w wyniku 131072 nie odbiegając tym samym od domyślnych ustawień. Nie wiem co dalej :(

hmmmm a czy nie powinno być

./configure -prefix=/usr/local/qt
gmake

? (znak równości po -prefix, chyba że ci się tylko przypadkiem nie wpisało na forum). Co do reszty to pomijając to że używam gcc 4.3, to wygląda ok... Zrób update jeszcze gcc do gcc-4.1.2-37 (jeśli nie ma w repo to zobacz w updates-testing). Ja właśnie przed chwilą kompilowałem qt znowu u siebie i wszystko poleciało bez zająknięcia najmniejszego znowu, nie mam innych pomysłów już