djds Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 Kilka dni temu zrobiłem upgrade systemu (robię go zawsze kiedy Fedora wypluwa mi dymek z informacją o nowych aktualizacjach). Niestety, po restarcie kompa pojawiło się kilka nieprzyjemnych problemów. Po pierwsze, zniknął Internet. Kiedy sprawdziłem ustawienia mojej karty okazało się, że jest ona nieaktywna. W końcu udało mi się ją aktywować (powpisywałem tam gdzie można wszystkie IP, bramy, maski i DNSy), jednak Internetu jak nie było, tak nie ma. Dodatkowo kiedy karta sieciowa ma status aktywnej, nie chce mi się uruchomić Firefox. Dopiero po zdezaktywowaniu siecówki Firefox odpala. Oczywiście w jednym i drugim przypadku Internetu brak. Po drugie, podczas ładowania systemu wyskakuje na kilka chwil informacja "pnpacpi: exceeded the max number of mem resources: 12". Nie wiem czy ma to związek z internetowym problemem. Nie zauważyłem także, żeby po załadowaniu systemu cokolwiek z racji tej informacji było nie tak. Bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 1. Firefox juz tak ma, u mnie jak jest siecowka aktywowana (a jest zle skonfigurowana i nie ma na niej netu) to samo sie z nim dzieje. 2. Mialem to samo po update, pomoglo wywalenie konfiguracji interfejsow i ustawienie ich na nowo i wszystko z powrotem smiga. Wiec wyczysc je calkowicie i skonfiguruj od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legus Napisano Marzec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2008 Witam, Mam nadzieje, ze to komus pomoze, ale wystarczy zmienic nazwy ifcfg-ethX.bak na ifcfg-ethX ( usunac .bak), chmod +x ifcfg-ethX. I nic nie trzeba wpisywac na nowo. Nie wiem, ktora aktualizacja robi taki numer, ale jest to b. brzydkie, gdy do serwera, komputera ma sie kawalek . Pozdarwiam. PS. Oczywiscie nie uzywam network-managera, wszystko konfigurowalem recznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djds Napisano Marzec 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 Kurcze, kiedy wpisuję podaną przez Ciebie komendę, wyskakuje mi w terminalu informacja: "chmod: nie ma dostępu do `ifcfg-ethX': Nie ma takiego pliku ani katalogu" Jestem początkujący, więc może robię źle coś, co jest oczywiste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 No i tak to się kończy jak się wpisuje na pałę i się nawet nie rozumie co się klepie. Po pierwsze to tą komendę wykonuje się z roota su - Po drugie wykonuje się ją albo w katalogu z tym plikiem, albo podając pełną ścieżkę do pliku → poszukaj w /etc/sysconfig Po trzecie ethX → X to numer interfejsu, którym trzeba tego X zastąpić w podanej komendzie. Po czwarte, zanim kolejny raz zaczniesz pisać na forum to zapoznaj się najpierw z podstawami linuksa → http://google.pl , faq-iem fedory → http://faq.fedorapl.org , administracją systemu → http://wiki.fedora.pl i z zasadami pisania postów na forum → http://rtfm.killfile.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djds Napisano Marzec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Widać, że jedyne, co zrobiłem dobrze, to wpisywanie tej komendy z konta roota. Więc widać, że jeszcze ze mną nie jest tak źle, skoro umiem się na nie zalogować Pomijając powyższy fakt uważam, że dalsza część poprzedniego postu jest zbędna. Trudno się potem dziwić, że ludzie odchodzą od wolnego oprogramowania, skoro podczas kłopotów spotykają się z taką a nie inną reakcją. Mam nadzieję, że teraz wszystko będzie śmigać. Oczywiście napiszę czy udało mi się coś zdziałać. Nawet za cenę kolejnego niezbyt miłego posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Dalsza część posta nie była złośliwa. To dla dobra Twojego na przyszłość (bo chyba nie wyobrażasz sobie używania systemu nie znając jego podstaw - to tak jak by w windowsie nie wiedzieć że programy się instaluje kliając 2x na ikonkę) oraz dla oszczędzenia czasu ludzi którzy swój wolny czas poświęcają właśnie takim osobom jak Ty, zupełnie za darmo. Jeśli się do tych zasad nie dostosujesz, to niestety musisz się liczyć z tym że na przyszłość nikt Ci nie pomoże. Jak to ktoś mądrze powiedział: "Chcesz być szanowany? To szanuj pozostałych" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi