sam_on Napisano Marzec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2008 Do internetu łączę się przez sieć kablową, korzystam ze switcha. Z reguły internet śmiga bez problemu, jednak zdarza się, że nie mogę się połączyć z siecią. Wówczas przydzielony mam adres zaczynający się od 192. lub 169. Kiedy wszystko jest OK adres zaczyna sie od 172. Na drugim komputerze w domu (Windows XP) internet chodzi. Często zdarza się, że zwykły reset modemu pomoże dostać nowy, poprawny adres. Jednak czasami nawet to nie pomaga, a wtedy rebootuję i włączam Windowsa. Okazuje się, że tam internet działa bezproblemowo. Jaka może być tego przyczyna? Fedora 8/Windows XP, karta ethernet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Marzec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2008 A kto te adresy przydziela? Dostawca sieci? Jak tak to na początku bym mu zgłosił problem, chyba że umowa nie pozwala na rozdzielanie sygnału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sam_on Napisano Marzec 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2008 Tak, adresy przydziela dostawca sieci, ale wolę się po prostu upewnić, że z mojej strony jest wszystko w porządku, zanim sygnalizowałbym mu problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Marzec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 Wiesz jak chcesz się upewnić czy z twej strony wszystko jest oki, to zainteresuj się poleceniami ip, ifconfig, route, traceroute, ping itd. gdyż z tego co napisałeś to nikt ci nie wywróży czy masz wszystko dobrze poustawiane. Przy dhcp jest to o tyle proste że musisz tylko u siebie ustawić w system --- administracja --- sieć, automatyczne pobieranie adresu i pobieranie DNS lub zapoznać się dhclient. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi