samba Napisano Kwiecień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 Witam czy jeśli chodzi o tryb passive i active i server vsftpd to jest jakaś specjalna różnica w konfiguracji konfiga?? Generalnie aby uniknąć problemów wolę passive mode ale czasem klienci potrzebują active i czasem mam problem. Na iptables mam otwarte porty 20 i 21 TCP. Jak ustawić vsftpd.conf aby można anonimowo wejść do katalogu pub z firefoxa lub IE7 ?? #########ANONIMOWI####### anonymous_enable=YES anon_world_readable_only=YES anon_upload_enable=NO anon_mkdir_write_enable=NO anon_other_write_enable=NO no_anon_password=YES ######################### local_enable=YES write_enable=YES local_umask=022 dirmessage_enable=YES connect_from_port_20=YES pasv_min_port=50000 pasv_max_port=60000 nopriv_user=ftp pam_service_name=vsftpd userlist_enable=YES userlist_deny=NO tcp_wrappers=YES chroot_local_user=Yes listen=YES xferlog_enable=YES xferlog_file=/var/log/vsftpd.log xferlog_std_format=YES #######PERFORMACE########### idle_session_timeout=120 data_connection_timeout=300 accept_timeout=60 connect_timeout=60 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 pasv_min_port=50000 pasv_max_port=60000 Tym sie rozni pasywny ze klient sie laczy przez porty z zakresu 50 000 do 60 000 wiec ten caly zakres tez powinnienes otworzyc w iptables!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 lub użyć odpowiedniego modułu iptables do wykrywania połączeń ftp i dynamicznego otwierania tychże portów :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Kwiecień 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2008 Jakie moduły prócz ipconntrack powinienem mieć uruchomione ? do wykrywania połączeń ftp i dynamicznego otwierania tychże portów U mnie lsmod pokazuje mi.n. : ip_conntrack 53025 5 ip_conntrack_ftp,ip_conntrack_netbios_ns,iptable_nat,ip_nat,xt_state ip_conntrack_ftp 11697 0 ip_conntrack_netbios_ns 6977 0 ip_nat 20973 1 iptable_nat Miałem jakąś dziwną sprawę bo po restarcie serwera ftp znów mi działa zarówno przez przeglądarkę jak i klientów ftp. Dziwi mnie tylko że w trybie active nie działa. Tylko w Passive działa. Na ruterze i iptables mam otwarte porty 20 i 21 TCP. I tu dziwi mnie w jaki sposób VSFTPD łączy się bo na ruterze Dlink di-634M nie mam opcji dynamicznego otwierania portów z zakresów np 5000 - 6000 TCP ?? Więc w dlaczego passive działa a active nie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2008 A to active spr na kompach z ip publicznym? Bo tylko takie moga sie w tym trybie laczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi