Skocz do zawartości

Yum

kjt_world

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie ze odpowiedziales, ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie...

Ja nie pytalem czy wszystkie instalowane pakiety sie gdzies zapisuja... tylko czu yum updatuje to co jest czy jeszcze isntaluje reszte pakietow ktre znalazl w repozytoriach

przyklad [zeby bylo wiadomo o co mi chodzi]

nie zainstalowalem sobie openofiice daje yum upgrade on sobie w repozytoriach znajduje ten pakiet wiec go instaluje ?

Fajnie ze odpowiedziales, ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie... (...)

W sumie Ci odpowiedział ;)

Tak w dwóch słowach - yum instaluje wyłącznie to co mu każesz :) czasem dorzuca jedynie to co jest potrzebne do prawidłowego działania instalowanego właśnie programu (patrz: zależności ...).

Np. nie zainstalujesz samych skórek do xmms ... yum sam dorzuci Ci wtedy xmms ...

Myślę że to logiczne i zrozumiałe - oraz bardzo wyczerpujące ....

wtedy wyszuka programów do aktualizcji, które sa zdefiniowane. Daj mu potem polecenie yum update . Spyta się, czy zainstalować jeżeli coś znajdzie. Nacisniesz y, czyli yes i zainstaluje ci w systemie nowe wersje. Yum jest zwyczajnie programem aktualizacyjnym system jak i programy. Podobnie działa apt-get lub w trybie graficznym up2date. Jednak aktualizacja w trybie tekstowym jest wygodniejesza nie zajmuje tak duzo pamięci co w trybie graficznym. Polecam

wiem ze to logiczne...

chodzilo mi konkretnie o :

KOD

[root@kojot kojot]# yum upgrade

Gathering header information file(s) from server(s)
Server: Fedora Core 2 ...
[...]

Downloading needed headers
[...]
Finding obsoleted packages
Resolving dependencies

czyli po wydaniu tego polecania, yum laczy sie z serwerami pobiera odpowiednie nagłówki, ściąga je, szuka pakietów, które chcesz zainstalować wraz z zależnościami, ściąga te pakiety i instaluje...

p.s. nie wiem o co dokładnie Ci chodzi

przyklad [zeby bylo wiadomo o co mi chodzi]

nie zainstalowalem sobie openofiice daje yum upgrade on sobie w repozytoriach znajduje ten pakiet wiec go instaluje ?

Nie instaluje go. Yum działa tak jak Ci to opisał mój poprzednik a ja dodam (bo chyba o to Ci chodzi), że aktualizuje tylko te pakiety, które są już w systemie, ale nie są w najnowszych wersjach. Sam bez przyczyny nie doinstaluje Ci wszystkiego z repozytoriów (przecież to byłoby szalone!). Czasem jednak pobiera paczkę, która nie jest w systemie, ale tylko po to, aby uzupełnić zależności (co wyjaśnili Ci poprzednicy poprzednika).

wreszcie uzyskalem odpowiedz na moje pytanie - dzieki...

WLasnie o to mi chodzilo ze on aktualizuje a nie doisntalowuje!

upgrade - a ang. (comp) zastępować nowszą wersją

P.S. z Twojego pierwszego postu w zyciu bym sie nie domyslil ze to o to chodzi :P

bo tak wlasciwie, jak dasz upgrade to jak sama nazwa wskazuje instalujesz nowsza wersje danego pakietu (bo aktualizacja w tym wypadku na tym polego, on caly pakiet instaluje od poczatku, tylko zostawia stere zmienione pliki np konfiguracyjne, a nowe z pakietu nazywa chyba z koncowka rpmnew) , a jak napiszesz install to zainstalujesz pakiet, (ktory chcesz a, ktorego w ogole nie masz zainstalowanego)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...