Skocz do zawartości

Memtest86

butcher

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli zainstalowałeś sam (i jak wynika z: /boot/memtest86+-1.11 is already configured, to on jest), to musisz dodać go do gruba.

Jesli sprawi Ci to kłopot, to lepiej go odinstalować i faktycznie zainstalować przez (_apt'a_ → apta) ORT lub (_yum'a_ → yuma) ORT. Wtedy dostaniesz już gotowego GRUBA z memtestem do wyboru przy starcie.

Zrobilem tak jak mi powiedziales WUJA. Tzn. odinstalowalem i zainstalowalem poprzez yuma, lecz on nie zmienil mi pliku konfiguracyjnego grub.conf.

Przy startcie gruba nie mam dodatkowego pola do wyboru pt. np memtest, wszystko jest po staremu

Co musze wobec tego wpisac w grub.conf??

Juz wszystko zrobilem!!!Dziala dziala. Po prostu po zakonczeniu instalacji przez yuma trzeba bylo wykonac polecenie memtest-setup, wtedy dopiero instaluje sie w grubie i mozna go odpalac przy starcie

dzieki za pomoc!!!!

Juz wszystko zrobilem!!!Dziala dziala. Po prostu po zakonczeniu instalacji przez yuma trzeba bylo wykonac polecenie memtest-setup, wtedy dopiero instaluje sie w grubie i mozna go odpalac przy starcie

Ja kiedyś instalowałem apt'em, (a w zasadzie synaptic) i nic więcej nie robiłem, tak, że myślałem że yum robi to tak samo. No ale fajnie, że sobie poradziłeś.

BTW. Ale jeśli nie używasz codziennie tego memtestu, to chyba lepiej ściągnąć ten programik ze strony producenta, wypakować go na dyskietkę i w razie potrzeby testowania pamięci odpalać komputer z tej dyskietki.

na poczatku chcialem sobie tak wlasie zrobic...Sciagnole pliczek tar.bz i rozpakowalem go.

Przeczytalem w pliczku README, ze nalezy wykonac polecenie make, aby zainstalowac.Wyskoczylo mi cis takiego:

gcc -c -Wall -march=i486 -O -fomit-frame-pointer -fno-builtin test.c

test.c:12: error: conflicting types for `v'

test.h:280: error: previous declaration of `v'

make: *** [test.o] Błąd 1

jesli by polecenie make sie udalo to w pliczku README napisane bylo, ze wykonanie polecenia make install i oczywiscie wlozenie przedtem dyskietki do napedu zainstaluje mi ten programik na dyskietce...

Pomozecie??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...