butcher Napisano Październik 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 Znalazlem juz pakiet memtest pod FC2 Wykonalem polecenie memtest-setup i mi wyswietlio: /boot/memtest86+-1.11 is already configured Jak sie go uruchamia, aby sprawdzil moja pamiec???Nie ma zadnych manuali.... Pomozecie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Październik 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 Najlepiej zrobić to jakimś narzędziem aktualizującym np. apt-get , yum Można też ściągnąć manualnie paczkę : ftp://ftp.wsisiz.edu.pl/mirror/download.f...1.11-2.i386.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Październik 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 Jeśli zainstalowałeś sam (i jak wynika z: /boot/memtest86+-1.11 is already configured, to on jest), to musisz dodać go do gruba. Jesli sprawi Ci to kłopot, to lepiej go odinstalować i faktycznie zainstalować przez (_apt'a_ → apta) ORT lub (_yum'a_ → yuma) ORT. Wtedy dostaniesz już gotowego GRUBA z memtestem do wyboru przy starcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 nie wiem czy to ten sam program, którego kiedyś używał mój kumpel ale wtedy nie wywoływał go z linii komend tylko wybierał go w lilo zamiast kernela, (czy jakoś tak, moge się mylić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Październik 14, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 Zrobilem tak jak mi powiedziales WUJA. Tzn. odinstalowalem i zainstalowalem poprzez yuma, lecz on nie zmienil mi pliku konfiguracyjnego grub.conf. Przy startcie gruba nie mam dodatkowego pola do wyboru pt. np memtest, wszystko jest po staremu Co musze wobec tego wpisac w grub.conf?? Juz wszystko zrobilem!!!Dziala dziala. Po prostu po zakonczeniu instalacji przez yuma trzeba bylo wykonac polecenie memtest-setup, wtedy dopiero instaluje sie w grubie i mozna go odpalac przy starcie dzieki za pomoc!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Październik 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 Juz wszystko zrobilem!!!Dziala dziala. Po prostu po zakonczeniu instalacji przez yuma trzeba bylo wykonac polecenie memtest-setup, wtedy dopiero instaluje sie w grubie i mozna go odpalac przy starcie Ja kiedyś instalowałem apt'em, (a w zasadzie synaptic) i nic więcej nie robiłem, tak, że myślałem że yum robi to tak samo. No ale fajnie, że sobie poradziłeś. BTW. Ale jeśli nie używasz codziennie tego memtestu, to chyba lepiej ściągnąć ten programik ze strony producenta, wypakować go na dyskietkę i w razie potrzeby testowania pamięci odpalać komputer z tej dyskietki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Październik 14, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 na poczatku chcialem sobie tak wlasie zrobic...Sciagnole pliczek tar.bz i rozpakowalem go. Przeczytalem w pliczku README, ze nalezy wykonac polecenie make, aby zainstalowac.Wyskoczylo mi cis takiego: gcc -c -Wall -march=i486 -O -fomit-frame-pointer -fno-builtin test.c test.c:12: error: conflicting types for `v' test.h:280: error: previous declaration of `v' make: *** [test.o] Błąd 1 jesli by polecenie make sie udalo to w pliczku README napisane bylo, ze wykonanie polecenia make install i oczywiscie wlozenie przedtem dyskietki do napedu zainstaluje mi ten programik na dyskietce... Pomozecie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Październik 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 Niestety nie znam się kompletnie na błędach kompilatora. U mnie poszło bez przeszkód. Jesli masz Windowsa, to ściągnij wersję windowsową i tam zrób dyskietkę. Jeśli nie masz, to poproś kolegę z Windowsem - program działa niezależnie od tego skąd pochodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi