kloss72 Napisano Maj 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2008 Witam mam problem z podłączeniem internetu. Dostawcą usługi jest firma Multimedia (dawniej TeleNet). Urządzeniem łączącym jest modem SpeedTouch 330 w wersji 4.00. Używam F8 z kernelem 2.6.23.1-42 Próbowałem korzystać z porady, którą zamieścił enter1, (dla Netii) ale w pozycji nr 9 - po wykonaniu polecenia # cat /proc/net/atm/speedtch:0 brak komunikatu "firmware loaded" Co powinienem zrobić, aby móc korzystać z sieci? Jako ciekawostkę podam fakt, że przez tydzień miałem net - dzięki jakimś skryptom podrzuconym przez kumpla. Niestety, wykasowałem je z pendrive'a, tuż przed sformatowaniem dysku (musiałem zrobić format, bo ktoś mi się włamał do komputera). Bardzo proszę o pomoc pozdrawiam Artur P.S. Przejrzałem dokładnie forum i znalazłem identyczny problem. Sygnalizował go caiusmax http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...p;hl=speedtouch - niestety, nie ma podanego żadnego rozwiązania. Czy to oznacza, że w ogóle nie będę mógł korzystać z sieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Maj 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2008 Zrób to w/g opisu zamieszczonego na tej stronie: http://www.linux-usb.org/SpeedTouch/fedora/index.html Krok po kroku. I będzie działać. Ja też mam Internet z Multimedii i ten opis u mnie się sprawdza. Konfigurację robisz dla PPPoE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloss72 Napisano Maj 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2008 Wiele razy to robiłem i nie działa - sam firmware jest we właściwych folderach, ale nic poza tym; sieci w dalszym ciągu nie ma. Pamiętam, że miałem net dzięki jakiemuś skryptowi, który po uruchomieniu prosił o umieszczenie pliku SpeedTouch330_firmware_3012.zip w katalogu w którym był też ten skrypt. Informował on o poprawnym zainstalowaniu firmware'u, a nawet wykonywał test połączenia sieciowego. Potem instalowałem pliki niezbędne do działania sieci (secrets, br2684ctl, libatm.so.1 i ifcfg-ppp0) używając komend zamieszczonych na stronie, do której link podałeś... I wszystko działało. Niestety, po formacie dysku skasowałem ów skrypt z mojego pendrive'a Wychodzi na to, że najważniejszą rzeczą jest zdobycie właściwego skryptu ładującego firmware. Sposób podany przez Ciebie (doskonale mi znany) niestety nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Maj 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2008 Ja nie instalowałem żadnych skryptów. Działa do dziś w/g opisu z tamtej strony. Jednak jak dobrze pamiętam musisz mieć w systemie zainstalowane pakiety: ppp, linux-atm i linux-atm-libs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi