bartucha82 Napisano Maj 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2008 Witam, Czy zna ktoś może składnię skryptów dla NetworkManagerDispatcher? Szukałem na google, ale konkretów nie znalazłem. Chodzi mi o wykonywanie skryptu na określonym interfejsie (wlan0) w momencie kiedy jest on podłączony do AP. O ile w wicd jest to sensownie rozwiązane i jest do tego odpowiednia dokumentacja, tak do NMDispatcher takowej nie znalazłem. --------------------- Dobra. Widzę, że tylko ja lubię cudować z tym ustrojstwem to sobie odpowiem, a może i innym userom się przyda. Skrypty dla NMDispatcher to zwykłe skrypty basha, ale pojawiają się w nich dwie zmienne występujące zawsze. $1 - zmienna przechowująca nazwę interfejsu i $2 - zmienna przechowująca stan interfejsu (up/down). Reszta to już rzemiosło w bashu, czyli dla danego interfejsu można wykonać skrypcik np. if [ $1 == "wlan0" ] && [ $2 == "up" ]; then tutaj co ma być wykonane fi Skrypcik z atrybutem wykonywania wrzucamy do /etc//NetworkManager/dispatcher.d/. Prawda, że proste :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi