Gość Napisano Styczeń 3, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2004 Zakupiłem fedore przy chip special... zainstalowałem no dobrze... ale jak doinstalowac programy? niby czytałem że po przez ./configure make make install ale nie wiem jak to zrobić.. wpisuje to razem ze ścieżką do katalogu ale on nie instaluje... moze ktoś to wytłumaczyc krok po kroczku na przykładzie fedory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2004 Gdy chcesz coś zainstalować z tar.gz lub tar.bz2 to musisz z konsoli wejść do katalogu, w którym masz dane archiwum, np. gdy masz je w katalogu domowym, to wystarczy tylko włączyć konsole i już się w nim znajdujesz. Archiwum rozpakowujesz tak: tar -jxfv plik.tar.bz2 tar -zxvf plik.tar.gz Wtedy rozpakują się w katalogu domowym. Następnie wchodzisz do nowo utworzonego katalogu (cd [nazwa katalogu]-zwykle jest taka sama jak nazwa archiwum). W środku robisz ./configure, następnie make i gdy się skończy to robisz make install (do tego ostatniego musisz mieć uprawnienia roota-wpisujesz z konsoli su, potem hasło administratora i enter). Aby zainstalować coś w taki sposób musisz mieć również w systemie zainstalowany kompilator gcc. Poczytaj również artykuły na http://newbie.linux.pl/?id=article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Styczeń 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2004 No właśnie robiłem wszystko dobrze tyle, że chyba nie mam tego compilatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2004 Wpisz z konsoli coś takiego: rpm -q gcc. Wyświetli się, czy jest zainstalowany, czy nie. Jeżeli nie jest zainstalowany, to włóż pierwszą płytkę do napędu, z konsoli wpisz cd /mnt/cdrom, później dostań się do katalogu rpms (nie pamiętam dokładnie ścieżki, więc jej nie podam). Zawartość katalogu w którym się znajdujesz wyświetla się po wpisaniu ls. Gdy już jesteś w rpms to wpisz tam: rpm -i gcc. Może również wyskoczyć błąd o braku różnych bibliotek i wtedy musisz je doinstalować w podany wyżej sposób. Gdyby brakowało plików, których nie ma na płycie to możesz spróbować zainstalować go przez apt-get. Apt znajdziesz na http://yarrow.freshrpms.net Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2004 Znalazłem jeszcze instrukcje do niego: http://linuxweb.linuxindex.pl/?q=node/view/7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Styczeń 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2004 na pierwszej płycie nie mogę tego znaleźć poza tym gdy chce sprawdzić czy już mam wpisuje rpm -q gcc i zero reakcji... nie wiem czy mam coś zepstue czy co... poprostu mam dziwne problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Styczeń 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2004 A błąd pojawia się zawsze w taki sposób po wpisaniu ./confiugre configure: error C compiler cannot create executables Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2004 Nie wiem, czy ma to znaczenie, ale najpierw zaloguj się na konsoli na konto roota ( su+enter+hasło+enter) i później wpisz rpm -q gcc. Spróbuj również gcc -v (nie wiem czy dobrze to napisałem). Zawsze też może wymagać kompitatora cc. Radze Ci jednak zainteresować się tym apt. Spróbuj też szczęścia na grupach dyskusyjnych, np. na alt.pl.comp.os.linux.newbie lub pl.comp.os.linux. (polecam serwer gazeta.pl, jeśli chciałbyś je przeglądać z Outtloka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Styczeń 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2004 Już sobie z tym poradziłem... nie miałem wszystkich bibliotek gcc... no ale linux ma to w sobie że ciągle jakiemuś programowi brakuje co raz to innych bibliotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi