Skocz do zawartości

Problem Z Ralink Wl0101

dreak

Rekomendowane odpowiedzi

Karta oparta na chipsecie rt2561s. Sterowniki pobralem ze strony producenta, zgodnie z plikiem readme zainstalowalem sterowniki i niby wszystko wydaje sie fajnie ale.. no wlasnie zawsze jakies ale.

wpisuje wlist ra0 scanning sieci wykrywa. plik rt61sta.dat skonfigurowalem. modol zaladowny. problem w tym ze przy uruchamianiu karty czy podczas ladowania sie systemu pisze ze uzyskuje adres ip dla ra0 czy jakos tak. czekam, czekam i.. i nic.. po chwili pojawia sie "niepowodzenie". i tak ciagle.

Moze mial ktos podobny problem, albo wie co ja robie/zrobilem zle ze nie chce polaczyc do sieci??

od razu mowie ze nie chodzi o to ze ISP przydziela IP po adresie MAC ale problem w tym ze gdy w konsoli wpisze iwconfig wyglada na to jak by w ogóle sie nie polaczylo. nie ma wpisanego ssid ani AP.

Pozdrawiam

Edit:

zapomnialem dodac.. system to Fedora 8 :]

Ja mam podobny problem. Po którejś tam aktualizacji wpa_suplicant wifi przestało działać. Wróciłem do poprzedniej wersji i jest trochę lepiej, ale nie do końca O.K. Otóż pierwsza próba połączenia kończy się zawsze niepowodzeniem (trwa to chwilę, ponieważ ponawia próby kilkanaście razy) i dopiero druga próba udaje się za pierwszym razem. W moim przypadku winny jest SELinux. Nie chcę się w tym grzebać, więc muszę z tym żyć. Spróbuj wyłączyć SELinux. Jak pomoże to masz winowajcę. Do łączenia z siecią używam Wirless Assistant.

poddaje sie.. :| zainstalowalem NetworkManager, zainstalowalem wlassistant ale zaden nie widzi karty ;/

Karte mi widzi pod "ra0" i gdy w terminalu pisze "iwlist ra0 scan" to wykrywa. A te w/w programy nie widza zadnych sieci ;/