FedoraOn Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 Czy fedora core 2 posiada Midnight Commander? Wydaje mi się że nie. A więc skąd go zassać i jak zainstalować? (jakimi poleceniami) Znalazłem i zassałem wersje mc-4.6.0.tar.gz i nie wiem jakim poleceniem to zainstalować... Może ktoś pomoże? I kolejne pytanie. Mój komp znajduje się w lokalnej sieci z serwerem DHCP i dlaczego po 'kliknięciu' w "Serwery sieciowe" w okienku poakzuje się tylko "Sieć windows" a w niej nic nie ma? Musze coś jeszcze instalować czy wystarczy konfiguracja sieci? (Gnome) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 Czy fedora core 2 posiada Midnight Commander? fc2 ma midnight commandera, znajduje sie na plytach instalacyjnych. zainstalujesz: rpm -i mc-nazwa_pakietu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 Jesli reszta komputerow w sieci pasiada system windows to, aby je zobaczyc w sieci trzeba zainstalowac serwer Samby. Wydaje mi sie, ze samba instaluje sie w domyslnej konfiguracji, a wiec muisz zmodyfikowac pliczek znajdujacy sie w /etc/samba/smb.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aave Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 # yum install mc Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FedoraOn Napisano Październik 15, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 A moze wiecie dokładniej jak nazywa się ten pakiet z MC? I do czego służy polecenie # yum install mc ? Sory że takie proste pytania zadaje, ale mam Fedorcie od tygodnia Koniec z Windowsami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 A moze wiecie dokładniej jak nazywa się ten pakiet z MC? pakiet nazywa sie po prostu mc np: mc-4.6.0-17.fc2 (ja mam taka wersje) I do czego służy polecenie # yum install mc ? jesli wydasz polecenie yum install mc oczywiscie jako root to uruchomisz program yum ,ktory na podstawie swojego pliku konfiguracyjnego sprawdzi podane serwery(adresy serwerow wezmie z pliku) w poszukiwaniu pakietu mc po czym jak go znajdzie to go sciagnie i zainstaluje. (jesli jestes podlaczony do netu na stale to uzywanie yuma jest dobrym rozwiazaniem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 A moze wiecie dokładniej jak nazywa się ten pakiet z MC? I do czego służy polecenie # yum install mc ? Sory że takie proste pytania zadaje, ale mam Fedorcie od tygodnia Koniec z Windowsami yum to taki specjalny program, który instaluje za Ciebie paczki prosto z internetu (czyli nie śmieci, sam uzupełnia brakujące paczki, sam szuka i instaluje z internetu potrzebne paczki, aktualizuje do najnowszych wersji już zainstalowane paczki). Ekwiwalentem o bardzo podobnych możliwościach jest apt-get. Dobrze jest wgrać któryś z tych programików, bo niesamowicie ułatwiają życie. Polecenie yum install nazwa_paczki albo apt-get install nazwa_paczki szuka paczki w internecie i ją instaluje. Tu masz nowego MC dla Fedory2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 dodam jescze, ze w systemie opartym na RPM((_wogole_ → w ogóle) ORT o binaria, tak to sie nazywa:P chodzi mi o paczki) ( przczytaj na glownej tekscik ) nie wypada instalowac softu ze zrodel... Straszne zamieszanie sie robi, nie boj sie na 100% poeinienes znalezc rpmka w sieci... Ja robie tak: apt-get install nazwa_paczki [jak wspomnial _Pat] a jak nie znajdzie to odpalam googlowarke i wpisuje nazwa_paczki+fc2+rpm i zawsze znajduje tego czego mi trzeba [no moze poza klientem shoutcasta, do nadawania ;/ (ale tego nawet na zrodlach nie znalazlem) ] Przewaznie jak sa zrodla to paczka tez jest... PS. Poczytaj na forum troche o rpm, apt, yum (prawie to samo co apt ale tez sie wiedza przyda), i (_wogole_ → w ogóle) ORT czytaj forum i uzywaj search... i regulamin tez przeczytaj... przyda sie zeby moderatorzy nie krzyczeli PSS. Czytaj forum, bo ja tylko powtarzam to co inni mowili tak naprawde, wszystkiego (prawie) mozna sie dowiedziec z tego forum o fedorze PSSS. Jezeli juz musisz instalowac zrodla, to slyszalem cos keidys o czyms takim jak checkinstall, na http://www.linuxweb.linuxindex.pl/ cos tam bylo o tym.... ale nie wiem dokladnie o co chodzi... nie interesowalem sie tym zbytnio... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2004 [offtopic] Chyba pisze się PS, PPS, PPPS. Czyli Post Scriptum, Post Post Scriptum itd. [/offtopic] A teraz mniej offtopic: Jeśli już szukać paczek dla Fedory do proponuję zacząć tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aave Napisano Październik 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2004 (...) a jak nie znajdzie to odpalam googlowarke i wpisuje nazwa_paczki+fc2+rpm i zawsze znajduje tego czego mi trzeba (...) google zycie ulatwia, ale jest prostrzy sposob: RPM Search tam w konfiguracji zaznacz RPMy do distro, ktora Cie interesuje i szukaj. olbrzymi zbior.. najwiekszy (?) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FedoraOn Napisano Październik 16, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2004 Wracając do sieci z komputerkami pod Windowsem: co takiego mam zmienić w tym pliku konfiguracyjnym samby /etc/samba/smb.conf żeby mój komp widział pozostałe? Czy to będzie skomplikowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2004 Wracając do sieci z komputerkami pod Windowsem: co takiego mam zmienić w tym pliku konfiguracyjnym samby /etc/samba/smb.conf żeby mój komp widział pozostałe? Czy to będzie skomplikowane? nie, jezeli samba Ci startuje to do samby dodadny jest taki programik smbclient smbclient -L //nazwa_jakiejs_stacji_win a jesli chcesz miec taki programik w stylu "otoczenie sieciowe" to doinstaluj smb4k albo neighbour albo jescze jakis inny (do tych programow musisz miec wlaczony serwer samby) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 @_Pat Hihi, sorry nie wiedzialem... To juz sie wiecej nie powtorzy Bo ja malo listow w zyciu napisalem [ ale wiedzialem ze jest tam powielona, ktoras literka ] thx za poprawke FedoraTracker ?? hmm.. coz to takiego ?? :/ @aave Goglowarka na pbone tez mi znajduje a przy okazji nie tylko pbone a tez inne miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi