Skocz do zawartości

Nie Ma Midnight Commander

FedoraOn

Rekomendowane odpowiedzi

Czy fedora core 2 posiada Midnight Commander?

Wydaje mi się że nie. A więc skąd go zassać i jak zainstalować? (jakimi poleceniami)

Znalazłem i zassałem wersje mc-4.6.0.tar.gz i nie wiem jakim poleceniem to zainstalować... Może ktoś pomoże?

I kolejne pytanie. Mój komp znajduje się w lokalnej sieci z serwerem DHCP i dlaczego po 'kliknięciu' w "Serwery sieciowe" w okienku poakzuje się tylko "Sieć windows" a w niej nic nie ma? Musze coś jeszcze instalować czy wystarczy konfiguracja sieci? (Gnome)

A moze wiecie dokładniej jak nazywa się ten pakiet z MC?

pakiet nazywa sie po prostu mc np:

mc-4.6.0-17.fc2

(ja mam taka wersje)

I do czego służy polecenie # yum install mc ?

jesli wydasz polecenie

yum install mc

oczywiscie jako root to uruchomisz program yum ,ktory na podstawie swojego pliku konfiguracyjnego sprawdzi podane serwery(adresy serwerow wezmie z pliku) w poszukiwaniu pakietu mc po czym jak go znajdzie to go sciagnie i zainstaluje.

(jesli jestes podlaczony do netu na stale to uzywanie yuma jest dobrym rozwiazaniem)

A moze wiecie dokładniej jak nazywa się ten pakiet z MC?

I do czego służy polecenie # yum install mc ?

Sory że takie proste pytania zadaje, ale mam Fedorcie od tygodnia :) Koniec z Windowsami  B)

yum to taki specjalny program, który instaluje za Ciebie paczki prosto z internetu (czyli nie śmieci, sam uzupełnia brakujące paczki, sam szuka i instaluje z internetu potrzebne paczki, aktualizuje do najnowszych wersji już zainstalowane paczki). Ekwiwalentem o bardzo podobnych możliwościach jest apt-get. Dobrze jest wgrać któryś z tych programików, bo niesamowicie ułatwiają życie.

Polecenie yum install nazwa_paczki albo apt-get install nazwa_paczki szuka paczki w internecie i ją instaluje.

Tu masz nowego MC dla Fedory2.

dodam jescze, ze w systemie opartym na RPM((_wogole_ → w ogóle) ORT o binaria, tak to sie nazywa:P chodzi mi o paczki) ( przczytaj na glownej tekscik ) nie wypada instalowac softu ze zrodel... Straszne zamieszanie sie robi, nie boj sie na 100% poeinienes znalezc rpmka w sieci...

Ja robie tak:

apt-get install nazwa_paczki [jak wspomnial _Pat]

a jak nie znajdzie to odpalam googlowarke i wpisuje

nazwa_paczki+fc2+rpm i zawsze znajduje tego czego mi trzeba

[no moze poza klientem shoutcasta, do nadawania ;/ (ale tego nawet na zrodlach nie znalazlem) ]

Przewaznie jak sa zrodla to paczka tez jest...

PS. Poczytaj na forum troche o rpm, apt, yum (prawie to samo co apt ale tez sie wiedza przyda), i (_wogole_ → w ogóle) ORT czytaj forum i uzywaj search... i regulamin tez przeczytaj... przyda sie zeby moderatorzy nie krzyczeli :P

PSS. Czytaj forum, bo ja tylko powtarzam to co inni mowili tak naprawde, wszystkiego (prawie) mozna sie dowiedziec z tego forum o fedorze :)

PSSS. Jezeli juz musisz instalowac zrodla, to slyszalem cos keidys o czyms takim jak checkinstall, na http://www.linuxweb.linuxindex.pl/ cos tam bylo o tym.... ale nie wiem dokladnie o co chodzi... nie interesowalem sie tym zbytnio...

pozdro

(...) a jak nie znajdzie to odpalam googlowarke i wpisuje

nazwa_paczki+fc2+rpm i zawsze znajduje tego czego mi trzeba (...)

google zycie ulatwia, ale jest prostrzy sposob: RPM Search tam w konfiguracji zaznacz RPMy do distro, ktora Cie interesuje i szukaj. olbrzymi zbior.. najwiekszy (?)

Pozdrawiam.

Wracając do sieci z komputerkami pod Windowsem: co takiego mam zmienić w tym pliku konfiguracyjnym samby /etc/samba/smb.conf żeby mój komp widział pozostałe? Czy to będzie skomplikowane?

nie, jezeli samba Ci startuje to do samby dodadny jest taki programik smbclient

smbclient -L //nazwa_jakiejs_stacji_win

a jesli chcesz miec taki programik w stylu "otoczenie sieciowe" to doinstaluj smb4k albo neighbour albo jescze jakis inny (do tych programow musisz miec wlaczony serwer samby)

@_Pat

Hihi, sorry nie wiedzialem...

To juz sie wiecej nie powtorzy :P:P:P

Bo ja malo listow w zyciu napisalem :)

[ ale wiedzialem ze jest tam powielona, ktoras literka :P ]

thx za poprawke :)

FedoraTracker ?? hmm.. coz to takiego ?? :/

@aave

Goglowarka na pbone tez mi znajduje :) a przy okazji nie tylko pbone a tez inne miejsca :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...