zbyszek_sl Napisano Maj 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2008 :?: Po kilku uruchomieniach zainstalowanej FC9 przestała działać karta dźwiękowa i automatyczne montowanie CD i flasha. Po instalacji w ogóle nie działała sieć, chociaż ping'a 127.0.0.1 sprawdza poprawnie. Poprawnie działa drukarka laserowa na USB. Z kartą dźwiękową miałem też problem na FC8 ale pomimo wyrzucanego błędu odtwarzała muzykę. Co z tym zrobić? Szczególnie brakuje mi automatycznego montowania CD i flasha. Komputer: płyta - Asrock-K7S8x/SIS746FX; 1024 MB RAM, grafika - Nvidia GeForce FX5500; lan- IntelPro/100+/PCI; dźwięk SIS7012 with CMI 9739/ AC'97 zintegrowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Maj 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2008 :?: Po kilku uruchomieniach zainstalowanej FC9 przestała działać karta dźwiękowa i automatyczne montowanie CD i flasha. Po instalacji w ogóle nie działała sieć, chociaż ping'a 127.0.0.1 sprawdza poprawnie. Poprawnie działa drukarka laserowa na USB. Z kartą dźwiękową miałem też problem na FC8 ale pomimo wyrzucanego błędu odtwarzała muzykę. Co z tym zrobić? Szczególnie brakuje mi automatycznego montowania CD i flasha. Komputer: płyta - Asrock-K7S8x/SIS746FX; 1024 MB RAM, grafika - Nvidia GeForce FX5500; lan- IntelPro/100+/PCI; dźwięk SIS7012 with CMI 9739/ AC'97 zintegrowany. Co do karty muzycznej to wyłożyło ci się Pulseaudio ( niestety niewiele się poprawiło w stosunku do F8 ). Zainstaluj sobie Puseaudio managera i inne narzędzia oraz sprawdź w logach systemowych co się stało tzn. wpisz w terminalu: su - cat /var/log/messages |grep -i pulseaudio Co do sieci to wyłącz "networkmanager" w usługach i włącz usługę network. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszek_sl Napisano Maj 30, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2008 :?: Po kilku uruchomieniach zainstalowanej FC9 przestała działać karta dźwiękowa i automatyczne montowanie CD i flasha. Po instalacji w ogóle nie działała sieć, chociaż ping'a 127.0.0.1 sprawdza poprawnie. Poprawnie działa drukarka laserowa na USB. Z kartą dźwiękową miałem też problem na FC8 ale pomimo wyrzucanego błędu odtwarzała muzykę. Co z tym zrobić? Szczególnie brakuje mi automatycznego montowania CD i flasha. Komputer: płyta - Asrock-K7S8x/SIS746FX; 1024 MB RAM, grafika - Nvidia GeForce FX5500; lan- IntelPro/100+/PCI; dźwięk SIS7012 with CMI 9739/ AC'97 zintegrowany. ============== Zrobiłem trochę porządków: <> wyjąłem kartę lan Intela i właczyłem w biosie zintegrowanego na płycie SIS'a <> przeinstalowałem całkowicie FC9 Na razie mam dźwięk, prawidłowo widzi etho z adresem IP wpisanym w trakcie instalacji, ale wypisuje: " Usługa eth0- błąd inny komputer używa adresu 192.168.0.2." Nie mam żadnego włączonego komputera w sieci a komunikat nie znika. Zmieniałem IP na inne całkiem różne od tego adresu i błąd pozostaje ten sam. Takiego problemu jeszcze nie miałem. Stary Aurokx poprawnie pracował na dwóch kartach w tym sieci Windows więc gdzie tu postęp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Maj 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2008 ============== Zrobiłem trochę porządków: <> wyjąłem kartę lan Intela i właczyłem w biosie zintegrowanego na płycie SIS'a <> przeinstalowałem całkowicie FC9 Na razie mam dźwięk, prawidłowo widzi etho z adresem IP wpisanym w trakcie instalacji, ale wypisuje: " Usługa eth0- błąd inny komputer używa adresu 192.168.0.2." Nie mam żadnego włączonego komputera w sieci a komunikat nie znika. Zmieniałem IP na inne całkiem różne od tego adresu i błąd pozostaje ten sam. Takiego problemu jeszcze nie miałem. Stary Aurokx poprawnie pracował na dwóch kartach w tym sieci Windows więc gdzie tu postęp? Wpisz w terminalu: su - arpwatch -d i potem sobie trochę poczekasz o ile w ogóle działa twoja sieć. Dostaniesz informacje jaki interfejs w twojej sieci ma taki sam adres jak twoja maszyna. Wyłącz networkmanagera jak napisałem to wcześniej. Niestety jak nie masz arpwatch zainstalowanego i jeżeli nie działa ci sieć to go nie doinstalujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszek_sl Napisano Czerwiec 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2008 ============== Zrobiłem trochę porządków: <> wyjąłem kartę lan Intela i właczyłem w biosie zintegrowanego na płycie SIS'a <> przeinstalowałem całkowicie FC9 Na razie mam dźwięk, prawidłowo widzi etho z adresem IP wpisanym w trakcie instalacji, ale wypisuje: " Usługa eth0- błąd inny komputer używa adresu 192.168.0.2." Nie mam żadnego włączonego komputera w sieci a komunikat nie znika. Zmieniałem IP na inne całkiem różne od tego adresu i błąd pozostaje ten sam. Takiego problemu jeszcze nie miałem. Stary Aurox poprawnie pracował na dwóch kartach w tym sieci Windows więc gdzie tu postęp? ============== Zapomniałem dodać, że ten komunikat również odczytywałem po całkowitym odłączeniu komputera od sieci. Aby nie bawić się w doinstalowywanie pakietów (ciągle coś brakuje w tym systemie przy instalacji) odpaliłem Knoppix'a liv'a i po wpisaniu adresów dla etho0 miałem bez problemów Internet udostępniany z kompa z MS Windows. Czyli jest to problem Fedory, a nie sieci lokalnej. Dziękuję za pomoc. Zdecydowałem się na spróbowanie innego (_linuxa_ ? Linuksa) ORT. Z Fedorą mam zbyt dużo problemów, a nie dysponuję czasem na ich rozwiązywanie. Tutaj trzeba być na trochę wyższym informatycznym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi