Wywern Napisano Maj 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 Zainstalowałem sobie na laptopie (dokładniej na penie do niego) F9. Z płyty Live KDE. Lapek ma dwie karty sieciowe - eth0 to zwykły, kablowy interfejs, działa bez zarzutu wlan0 to wifi, ale nijak nie mogę zmusić go do zobaczenia Access Pointa (to jest karta Intel Wireless iw3945) w system settings interfejs wlan0 jest oznaczony jako nieaktywny, a przy próbie włączenia dostaje komunikat Determining IP information for wlan0...SIOCSIFFLAGS: No such file or directory SIOCSIFFLAGS: No such file or directory polecenie iwconfig daje takie rezultaty: [root@Wywex ~]# iwconfig lo no wireless extensions. wmaster0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11 ESSID:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Invalid Tx-Power=0 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B Encryption key:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 eth0 no wireless extensions. pan0 no wireless extensions. próbowałem już też iwconfig wlan0 down i potem up... Macie może jakieś jeszcze pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
candlelit Napisano Maj 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 Ten problem u mnie sie ciagnal juz chyba od wersji 7. Sprobuj zaladowac sterownik karty: modprobe iwl3945 disable_hw_scan=1 Powinno rozwiazac problem. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Maj 30, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2008 Ten problem u mnie sie ciagnal juz chyba od wersji 7. Sprobuj zaladowac sterownik karty: modprobe iwl3945 disable_hw_scan=1 Ponieważ pracuję pod windą, to nie dosłownie komunikatu zapisanego, ale moduł iw3945 był not found Nic nie rozumiem, przecież wlan0 jest właśnie na tym module uruchomiony, w konfiguracji sieci widać to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2008 Nie ma iw3945 tylko jest iwl3945. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
candlelit Napisano Maj 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2008 Nie chodzi o sam modul, tylko o opcje disable_hw_scan=1. A tak dla unikniecia dalszych nieporozumien, najpierw rmmod iwl3945, a pozniej modrpobe iwl3945 disable_hw_scan=1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Czerwiec 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2008 A tak dla unikniecia dalszych nieporozumien, najpierw rmmod iwl3945, a pozniej modrpobe iwl3945 disable_hw_scan=1. Uff. Po kilku testach widzę już: moduł się ładuje i działa już, iwlist, iwconfig nie zgłaszają błędów pod windą i pod mandrivą 2008.one widzę sieć (ogólnodostępna, bez haseł itp.) pod fedorą sieci nie widać hmmm, może mam niewłaściwą literkę na końcu 802.11 ? Ale jak w ogóle to zmienić, bo w konfiguratorach nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi