Skocz do zawartości

Kodowanie Plików Tekstowych

mike_j

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki dziwny problem. Dane do bazy mysql zapisuję w iso-8859-2 (przez php). Ale nie o to chodzi. Zrobiłem sobie skrypt do automatycznego eksportowania bazy do pliku co jakiś czas. Tylko mam mały problem: kiedy otwieram ten plik w jakimkolwiek edytorze, zamiast polskich liter mam jakieś krzaki. Jeśli otworzę ten plik w kwrite i zmienię kodowanie z 'automatyczne' na 'iso-8859-2', to mam polskie znaki, czyli to, co chcę osiągnąć.

Jeśli zapiszę plik, to po ponownym otwarciu tekst jest nadal źle wyświetlany. Stąd wniosek, że kwrite nie konwertuje żadnych znaków (niczego nie zmienia w pliku), tylko traktuje te znaki, jakby były zapisane w iso-8859-2.

W takim razie, kiedy mam 'normalnie' zapisany plik z polskimi znakami, to skąd edytory tekstu wiedzą, że mają wyświetlać w iso-8859-2, a nie w czymś innym. I dlaczego w tym przypadku edytory nie rozpoznają prawidłowo kodowania? Może gdzieś w pliku jest zapisane, jakie ma mieć kodowanie? Co zrobić, żeby domyślnie ten plik był odczytywany z kodowaniem iso-8859-2?

No ja też się podczepie bo mam też mały problemik z kodowaniem stron php.

Jak robie php w windowsie to zapisuje je (tak myśle) jako cp.

Nie ma polskich znaków np. ą , ś

No to w (_linuxie_ → Linuksie) ORT musze odpalić bluefish i tam kodowanie iso niby jest (nie zawsze) i biore save , wrzucam na serwer i dopiero mam pl znaki.

Troche to zakręcone :)

No dobra ale jesli dokument jest w CP ja go otwieram w Bluefish i tam jest domyslne kodowanie iso-8859-2 dopisuje kilka linijek i przy zapisywaniu wyskakuje cos w stylu "blad zapisu w dokumencie wykryto rozne kodowania" i nie chce skonwertowac.

Zna ktos moze jakis programik to konwertowania (zmiany kodowania)?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...