Skocz do zawartości

Problem Z Nm, Zakryciem Pokrywy W Laptopie I Skrotami

FC4B

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trzy problemy w Fedorze 9, które mnie wkurzają, pierwszy jest z siecią. Korzystam z wifi oraz neostrady. Gdy łaczę się z neostradą, przy włączonym network manager przeglądarki 64 bitowe nie widza mi DNS-ów (jedyna 32bitowa to opera). W pliku resolv.conf jest napisane aby nie edytować ale ja się nie mogłem powstrzymać i musiałem wpisać DNS, gdyż inaczej mialem ciągle wpisany DNS lokalny. Mogę wyłączyć network manager, ponownie wyedytowac resolv.conf wtedy jest wszystko ok i nie dość że opera mi działa to jeszcze firefox oraz epiphany, ale... nie działa mi Evolution bo aby ściągać i wysłać pocztę korzysta z NM (wywalałem wszystkie pliki konfiguracyjne, instalowałem przy wyłączonym NM, ale jest ciągle to samo). 

Drugi problem, gdy zamykam laptopa oczywiście wygasza mi się ekran, ale gdy ponownie otwieram jest ciągle czarny ekran i system zawiesza mi się.

Trzeci problem, skróty multimedialne na moim HP Pavilion. Gdy zainstalowałem pierwszy raz F9 skróty elegancko działały, co więcej, gdy przyciskalem klawisz wyciszenia zmienial kolor z niebieskiego na pomaranczowy, po pierwszej aktualizacji przestalo działać, klawisze tylko swieca na niebiesko i w ogóle nie dzialaja.

Trzeci problem, skróty multimedialne na moim HP Pavilion. Gdy zainstalowałem pierwszy raz F9 skróty elegancko działały, co więcej, gdy przyciskalem klawisz wyciszenia zmienial kolor z niebieskiego na pomaranczowy, po pierwszej aktualizacji przestalo działać, klawisze tylko swieca na niebiesko i w ogóle nie dzialaja.

tez mialem taki problem w HP Compaq nx7300. wystarczylo ustawic w System>Preferencje>Osobiste>Skróty klawiszowe.

Drugi problem, gdy zamykam laptopa oczywiście wygasza mi się ekran, ale gdy ponownie otwieram jest ciągle czarny ekran i system zawiesza mi się.

Pewnie system przechodzi w stan uśpienia. Niestety jedynym wyjściem jest z tego trybu jest reset :/

Przy zegarku kliknij bodaj w ikonke od baterii i tam w preferencjach powinno dać się ustawić, co ma się dziać przy zamknięciu pokrywy. Najlepiej chyba ustawić 'nic nie rób', czy jakoś podobnie.

1. DNS-y się wpisuje nie do /etc/resolv.conf, tylko do pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-$IFACE

Dpisujesz najzwyczajniej

DNS1=xxx.xxx.xxx.xxx

DNS2=yyy.yyy.yyy.yyy

...

2. Co do uśpienia to problem jest cały czas z kartami nvidii. Ati i intel powinny działać normalnie. Nvidia ma najzwyczajniej userów linuksa w tym względzie w d*pie, i zwyczajnie olewa wszystkie prośby o poprawienie wybudzania z uśpienia swoich kart. A że jest ono realizowane w dość dziwny sposób, to i w otwartych sterownikach nie udało ię niczego sensownego osiągnąć w tym względzie.

łączę się poprzez neo_installera i nie mam /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp, może faktycznie nadszedł czas aby skonfigurawać połączenie bez uzycia tego programu, albo kupić sobie jakiś access point na neostradę.

p.s.Jeśli w resolv.conf wpisze dns-y to automatycznie wpisuje do każdegopliku w /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-***, gdybym miał ifcfg-ppp to raczej nie miałoby to znaczenia, ale posiedzę jeszcze nad tym

Problem z DNSami i NM jest dość częsty, tobie trafił się kolejny, o którym nie słyszałem. Poprzedni już zgłosiłem - cisza.

Co do drugiej sprawy, takie wałki się zdarzają przy przełączaniu użytkowników i/lub uśpieniu. Spróbuj nacisnąć Ctrl+Alt+f4 i potem Ctrl+alt+f7

Może wróci do normy. Jeżeli komputer w ogóle się nie budzi, to gorzej. Bo ustawienie "nic nie rób do zamknięciu pokrywy obudowy" jest niefajne...