climbwave Napisano Czerwiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2008 Witam, Nie moge znalezc odpowiedzi na pytanie dlaczego telnet nie dziala ,a ssh dziala? Wpisujac hostow jakich mam w pliku /etc/hosts odnajduje trzech na przyklad aaa,bbb,ccc jednak w sieci pracuje wiecej komputerow polaczonych ze soba jak na przyklad ddd,eee itd. uzywajac komendy ssh moge sie polaczyc z komputerami ddd, eee mimo iz nie mam ich w pliku hosts. Dlaczego tak sie dzieje?? Pozdrawiam, climbwave Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2008 A czy firewalle tych hostów pozwalają na telnetowanie na domyślny port 23 bodajże? Gdyby tak było to bardzo źle by było. Możliwość połączenia nie ma nic wspólnego z zawartością /etc/hosts. Wygoda -- owszem, ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Czerwiec 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2008 uzywajac komendy ssh moge sie polaczyc z komputerami ddd, eee mimo iz nie mam ich w pliku hosts. Dlaczego tak sie dzieje?? A pewnie dlatego się tak dzieje że może w sieci jest jakieś rozpoznawanie nazw. byc może WINS jesli jest serwer samby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
climbwave Napisano Czerwiec 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2008 Witam, Dzieki za odpowiedz:) Do jjj: Jak moge sprawdzic czy firewall blokuje port 23 ? Doadams24: I jak moge sprawdzic rozpoznawanie nazw w samba serwer? Probowalem wpisywac kilka komend ze strony http://us6.samba.org/samba/ jednak nic za bardzo nie pomoglo:( POzdtawiam, c --------------------------------- Moze trzeba zmienic cos w konfiguracji main Menu => System Settings => Server Settings => Services ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Czerwiec 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2008 nie wiem jak pod linuchem ale pod windowsem: netsh diag show wins w wierszu poleceń oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2008 Jak moge sprawdzic czy firewall blokuje port 23 ? Jak jesteś rootem, to sprawdź konfigurację iptables. Jak znasz roota, to go spytaj. Jak masz konto shellowe, to sprawdź netstat-em czy jest nasłuch na 23 (sprawdzasz ym sposobem coś trochę innego innego). Przeanalizuj komunikat jaki dostajesz z telnetowania, zwłaszcza w trybie diagnostycznym czyli telnet -d host. Badania portów obcej maszyny z zewnątrz nie radzę, bo można oberwać. To jest na granicy legalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
climbwave Napisano Czerwiec 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2008 Witam, Dzieki za podpowiedzi. Pobawilem sie serwerem SAMBY i komenda telnet zaczela dzialac:) POzdrawiam i dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
climbwave Napisano Czerwiec 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2008 Witam, Zeby nie rozpoczynac nowego watku to zapytam sie o cos innego:) Jak to mozliwe ,ze moge podac komende ping i IP computera w sieci po czym wszystkie paczki wracaja do mnie w 100 procentach natomiast jak chce sie polaczyc przez telnet lub ssh to nie moge.Wpisuje prawidlowe haslo i nic , hmmm Co o tym myslicie?? Pozdrawiam, c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Czerwiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 może user ma zablokowane logowanie do basha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
climbwave Napisano Czerwiec 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 może user ma zablokowane logowanie do basha adams 24 a jak moge sprawdzic czy mam zablokowane logowanie do basha:) dzieki za poprzednei wskazowki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Czerwiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 poczytaj i szukaj na forum tu jest cos na ten temat: TUTAJ w każdym bądź razie coś pokrewnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi