Skocz do zawartości

Telnet Nie Dziala Natomiast Ssh Dziala

climbwave

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie moge znalezc odpowiedzi na pytanie dlaczego telnet nie dziala ,a ssh dziala?

Wpisujac hostow jakich mam w pliku /etc/hosts odnajduje trzech na przyklad aaa,bbb,ccc jednak w sieci pracuje wiecej komputerow polaczonych ze soba jak na przyklad ddd,eee itd.

uzywajac komendy ssh moge sie polaczyc z komputerami ddd, eee mimo iz nie mam ich w pliku hosts.

Dlaczego tak sie dzieje??

Pozdrawiam,

climbwave

uzywajac komendy ssh moge sie polaczyc z komputerami ddd, eee mimo iz nie mam ich w pliku hosts.

Dlaczego tak sie dzieje??

A pewnie dlatego się tak dzieje że może w sieci jest jakieś rozpoznawanie nazw. byc może WINS jesli jest serwer samby.

Witam,

Dzieki za odpowiedz:)

Do jjj:

Jak moge sprawdzic czy firewall blokuje port 23 ?

Doadams24:

I jak moge sprawdzic rozpoznawanie nazw w samba serwer?

Probowalem wpisywac kilka komend ze strony http://us6.samba.org/samba/ jednak nic za bardzo nie pomoglo:(

POzdtawiam,

c

---------------------------------

Moze trzeba zmienic cos w konfiguracji main Menu => System Settings => Server Settings => Services

??

Jak moge sprawdzic czy firewall blokuje port 23 ?

Jak jesteś rootem, to sprawdź konfigurację iptables.

Jak znasz roota, to go spytaj.

Jak masz konto shellowe, to sprawdź netstat-em czy jest nasłuch na 23 (sprawdzasz ym sposobem coś trochę innego innego).

Przeanalizuj komunikat jaki dostajesz z telnetowania, zwłaszcza w trybie diagnostycznym czyli telnet -d host.

Badania portów obcej maszyny z zewnątrz nie radzę, bo można oberwać. To jest na granicy legalności.

Witam,

Zeby nie rozpoczynac nowego watku to zapytam sie o cos innego:)

Jak to mozliwe ,ze moge podac komende ping i IP computera w sieci po czym wszystkie paczki wracaja do mnie w 100 procentach natomiast jak chce sie polaczyc przez telnet lub ssh to nie moge.Wpisuje prawidlowe haslo i nic , hmmm

Co o tym myslicie??

Pozdrawiam,

c