Marcin Ostrowski Napisano Czerwiec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2008 Mam taki problem - chcę przenieść serwer na inną maszynę. Na maszynie źródłowej jest fedora 6 na docelowej Centos. Mam problem z przeniesieniem katalogów użytkowników z katalogu /home - a konkretnie z zachowaniem uprawnień. robię to tak: jestem na serwerze źródłowym jako root w katalogu głównym, wydaję polecenie scp -pr /home [email protected]:/ potem system pyta o hasło (_root'a_ → roota) ORT na maszynie docelowej i kopiuje pliki razem z podkatalogami z /home teoretycznie opcja -p powoduje zachowanie uprawnień, ale u mnie po przekopiowaniu na serwerze docelowym wszystkie pliki z /home mają właściciela i grupę root. czyli inaczej niż w źródle. Co robię nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2008 Wątpię, cz scp w ogóle umie zachować prawo własności. Czy na obu maszynach masz użytkownicy mają te same uid Sprawdź opcje --same-owner --numeric-owner archiwizacji tar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Czerwiec 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2008 Wątpię, cz scp w ogóle umie zachować prawo własności. Czy na obu maszynach masz użytkownicy mają te same uid Sprawdź opcje --same-owner --numeric-owner archiwizacji tar. wg. tego co mówi man scp dodanie opcji -p powinno zachować atrybuty plików. co do uid - czy skopiowanie passwd i shadow na drugą maszynę nie gwarantuje tych samych uid? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2008 co do uid - czy skopiowanie passwd i shadow na drugą maszynę nie gwarantuje tych samych uid? gwarantuje. Może palnę głupstwo, ale czy scp -p nie dotyczy tylko atrybutów efektywnych zamiast wziętych z umask? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Czerwiec 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2008 a tego to nie wiem, właśnie dlatego pytam. Nie dokopałem się szczegółów jakie atrybuty przenosi scp -p - wg. mnie żadne atrybuty nie są przenoszone - z opcją -p i bez niej pliki po przekopiowaniu wyglądają tak samo. W takim razie mam pytanie - czy jest sposób/jeśli jest to jaki na przeniesienie kont użytkowników z katalogu /home wraz z atrybutami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2008 scp -p użyte lokalnie z poziomu roota zachowuje właściciela pliku. Zdalnie trzeba by scp-ować z roota na roota, a tego nie należy robić. Chyba że przez tunel ssh otwarty dla zwykłego usera. Ja bym starował /home, przesłał go przez scp, i rozpakował tar --same-owner --same-permissions -xf home.tar Jeśli brak miejsca, do transferu można użyć fifo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Ostrowski Napisano Czerwiec 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2008 OK dzięki za podpowiedź z tym tarem. Co do samego scp to kopiowałem właśnie z (_root'a_ → roota) ORT na (_root'a_ → roota) ORT więc teoretycznie powinno działać. Inna sprawa jaki jest sens używania scp w obrębie 1 maszyny lokalnie? do tego zwykłe cp chyba wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi