broda Napisano Czerwiec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2008 Witam, Właśnie zainstalowałem Fedorkę 9, jestem z niej bardzo zadowolony. Podczas instalacji wybrałem język angielski, bo nie lubię zbytnio tłumaczeń menu głównego, różnych okien, ustawień itd. Nie zdziwiło mnie także, że sprawdzanie pisowni w Firefoxie działa tylko w języku angielskim. Nie wiem co robię źle, ale nie jestem w stanie tego zmienić (wybaczcie mi błędy w tym poscie Zależy mi natomiast na sprawdzaniu pisowni w obu jeżykach: polskim i angielskim. Poniższe kroki zawiodły: 1. Przestawiłem język systemowy na PL Menu-> System-> Administration-> Language Zdziwiło mnie trochę, że po przelogowaniu nic się nie zmieniło, system jak był, tak jest dalej "angielski" (menu etc.) 2. Przestawiłem preferencje samego Firefoxa na PL Edit-> Preferences-> Content-> Languages Wiem, że to akurat chyba bez znaczenia, bo to preferowany język do przeglądania stron. 3. Sprawdziłem czy FIrefox ma zainstalowane paczki językowe Tools-> Add-ons-> Languages "Polski language Pack 3.0" jest włączony Firefox dalej zaznaczał wszystkie polskie słowa na czerwono (po restarcie FF). 4. Więc sprawdziłem jeszcze czy mam słowniki w systemie [root@fed /]# rpm -qa | grep -e "aspell" -e "hunspell" aspell-0.60.5-6.fc9.i386 aspell-en-6.0-9.fc9.i386 hunspell-pl-0.20080407-1.fc9.noarch aspell-pl-6.0_20061121-2.fc9.i386 hunspell-1.2.1-7.fc9.i386 hunspell-en-0.20080207-1.fc9.noarch No i niby są (hunspell-pl-0.20080407-1.fc9.noarch i aspell-pl-6.0_20061121-2.fc9.i386 doinstalowalem przed sprawdzeniem komendą rpm). I dochodzimy do sedna: Co robię źle? PS. Nawet nie chce mi się sprawdzać, ale pewnie sprawdzanie pisowni w OpenOffice też będzie działać tylko w EN. //EDIT: literówki Pozdrawiam, broda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Czerwiec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2008 W przeglądarce wpisz about:config, przeczytaj ostrzeżenie , odnajdź wpis odpowiedzialny za sprawdzanie pisowni, spell cośtam i zmień na pl_PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2008 A zainstalowałeś słownik polski do Firefoksa? :> Ze strony Mozilli jest do pobrania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Czerwiec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2008 Na Fedorze, nie wiem jak w pozostałych dystrybucjach, jest tak że instalujesz Firefoksa wraz ze wszystkimi słownikami. Trzeba tylko w configu pozmieniać. Jak nie wierzysz to Narzędzia --> Dodatki. Nawet jak spróbujesz odpowiedzieć na tego posta, lub też jakiegokolwiek napisać, to kliknij prawym tam gdzie piszesz, wybierz Języki i możesz zmieniać sobie na takie jakie wybrałeś w configu aby były dostępne, u mnie angielskie i polski. Fajna rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Czerwiec 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2008 Witam, Ponury, wiedziałem, że pomijam, jakieś banalne ustawienie. Za Twoją radą (zachowując ostrożność w trosce o gwarancję przestawiłem wartość spellchecker.dictionary na pl_PL i faktycznie działa. Szkoda tylko, że można na raz wybrać jeden język. Podanie dwóch wartości po przecinku, powoduje nadpisanie atrybutu ostatnią z nich (no ale, jak dl amnie i tak jest git //EDIT: Zmiana języka "spellcheckera" jest dostępna po kliknięciu prawym myszy na edytowanym polu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi