Skocz do zawartości

Firefox - Sprawdzanie Pisowni

broda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie zainstalowałem Fedorkę 9, jestem z niej bardzo zadowolony.

Podczas instalacji wybrałem język angielski, bo nie lubię zbytnio tłumaczeń menu głównego, różnych okien, ustawień itd.

Nie zdziwiło mnie także, że sprawdzanie pisowni w Firefoxie działa tylko w języku angielskim.

Nie wiem co robię źle, ale nie jestem w stanie tego zmienić (wybaczcie mi błędy w tym poscie ;)

Zależy mi natomiast na sprawdzaniu pisowni w obu jeżykach: polskim i angielskim.

Poniższe kroki zawiodły:

1. Przestawiłem język systemowy na PL

Menu-> System-> Administration-> Language

Zdziwiło mnie trochę, że po przelogowaniu nic się nie zmieniło, system jak był, tak jest dalej "angielski" (menu etc.)

2. Przestawiłem preferencje samego Firefoxa na PL

Edit-> Preferences-> Content-> Languages

Wiem, że to akurat chyba bez znaczenia, bo to preferowany język do przeglądania stron.

3. Sprawdziłem czy FIrefox ma zainstalowane paczki językowe

Tools-> Add-ons-> Languages

"Polski language Pack 3.0" jest włączony

Firefox dalej zaznaczał wszystkie polskie słowa na czerwono (po restarcie FF).

4. Więc sprawdziłem jeszcze czy mam słowniki w systemie

[root@fed /]# rpm -qa | grep -e "aspell" -e "hunspell"
aspell-0.60.5-6.fc9.i386
aspell-en-6.0-9.fc9.i386
hunspell-pl-0.20080407-1.fc9.noarch
aspell-pl-6.0_20061121-2.fc9.i386
hunspell-1.2.1-7.fc9.i386
hunspell-en-0.20080207-1.fc9.noarch

No i niby są (hunspell-pl-0.20080407-1.fc9.noarch i aspell-pl-6.0_20061121-2.fc9.i386 doinstalowalem przed sprawdzeniem komendą rpm).

I dochodzimy do sedna:

Co robię źle?

PS. Nawet nie chce mi się sprawdzać, ale pewnie sprawdzanie pisowni w OpenOffice też będzie działać tylko w EN.

//EDIT: literówki ;)

Pozdrawiam,

broda

Na Fedorze, nie wiem jak w pozostałych dystrybucjach, jest tak że instalujesz Firefoksa wraz ze wszystkimi słownikami. Trzeba tylko w configu pozmieniać. Jak nie wierzysz to Narzędzia --> Dodatki. Nawet jak spróbujesz odpowiedzieć na tego posta, lub też jakiegokolwiek napisać, to kliknij prawym tam gdzie piszesz, wybierz Języki i możesz zmieniać sobie na takie jakie wybrałeś w configu aby były dostępne, u mnie angielskie i polski. Fajna rzecz.

Witam,

Ponury, wiedziałem, że pomijam, jakieś banalne ustawienie. Za Twoją radą (zachowując ostrożność w trosce o gwarancję ;) przestawiłem wartość spellchecker.dictionary na pl_PL i faktycznie działa. Szkoda tylko, że można na raz wybrać jeden język. Podanie dwóch wartości po przecinku, powoduje nadpisanie atrybutu ostatnią z nich (no ale, jak dl amnie i tak jest git ;)

//EDIT:

Zmiana języka "spellcheckera" jest dostępna po kliknięciu prawym myszy na edytowanym polu.

Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...