FedoraOn Napisano Październik 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2004 Po wpisaniu polecenia yum install xmms zaczeło się ściąganie z neta kilkuset plików i trwało to chyba z pół godziny na łączu z prędkością 11 kbps. Efektem tego było zupełnie nic, albo mi się tak wydaje że nic się nie załadowało. Poprostu gdy spojrzałem na ekran byłem wylogowany... Tak (_wogóle_ → w ogóle) ORT chodziło mi o zainstalowanie odtwarzacza mp3 i chyba xmms właśnie do tego służy... - Może powiecie mi co robie nie tak? - Dlaczego xmms nie zainstalował się na mojej maszynie? - Jak poprawnie zainstalować odtwarzacz mp3 na Fedorze Core 2? - Jak zatrzymać proces instalacji? (ten proces po wpisaniu yum install xmms) - Jak odinstalować zainstalowany program poleceniami # yum install ... # rpm -ivh ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Październik 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2004 Pytanie 1: wpisz: yum install xmms* Pytanie 2: hmm nie wiem... dziwne jakies to co napisales. Moze jak Ci sciagnal xmms'a to dales jak sie Ciebie zapytal, czy chcesz to zrobic N zamiast y. Pytanie 3: tak jak wyzej, czyli: yum install xmms* Pytanie 4: w celu zatrzymania procesu nie instalacjy tylko sciagania mozesz dac ctrl+c albo poczekac az skonczy sciagac naglowki i dac N. Pytanie 5: - yumem: polecenie: yum remove nazwa_programu-wersja - rpm: polecenie: rpm -e pakiet-wersja (nie wpisuj po nazwie pakietu rozszerzenia *. rpm oczywiscie- odinstalowujesz program a nie spakowany pakiet ) P.S. Zeby od razu sciagnal Ci dodatek do xmms'a do odtwarzania plikow *.mp3, powinienes dodac repozytoria do /etc/yum.conf. Mozesz dodac te: [freshrpms] name=FreshRPMs baseurl=http://ayo.freshrpms.net/fedora/linux/$releasever/$basearch/freshrpms/ http://ftp.us2.freshrpms.net/linux/freshrpms/ayo/fedora/linux/$releasever/$basearch/freshrpms/ Powinno byc wszystko ok, Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FedoraOn Napisano Październik 16, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2004 Co do przerywania ściągania to już próbowałem CTRL + C i niestety bez reakcji... Polecenie yumem raczej nie działa, a może źle wpisuje... Dzięki za info... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2004 a wpisujesz tak: yum install xmms* (tam jest gwiazdka na koncu oznaczajaca wszystkie pakiety zaczynajace sie od xmms) za pierwszym razem yum sciaga dosc duzo naglowkow i moze to "chwilke" potrwac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FedoraOn Napisano Październik 17, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 No wszystko ładnie się pobrało z neta i zainstalowało, ale jak chciałem odpalić mptrójeczke to wyskoczyło jakieś ostrzeżenie lub informacja i cisza... Nie jestem pewien, ale chyba czegoś jeszcze brakuje, może plugina albo czegoś innego... Co zrobić żeby działało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 ... jakieś ostrzeżenie lub informacja.... A nie sądzisz, że dla pomagających Ci, to własnie treść tego ostrzeżenia może być najwazniejsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FedoraOn Napisano Październik 17, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 Tak wiem że treść broblemu jest najważniejsza, ale odruchowo zamknąłem go i nie wiem jak spowrotem przywołać... (Przyzwyczajenie z użytkowania windowsa) Głównym problemem w tej chwili jest też że nie moge dodać żadnej mptrójki do playlisty, Szukając podobnego problemu znalazłem identyczny gdzie było mówione żeby ściągnąć xmmsa zawierającego plugina do odtwarzania mp3 no i takowego zassałem, ale po wpisaniu # rpm -ivh xmms-1... wyświetlają się ostrzeżenia: OSTRZEŻENIE: grupa havardk nie istnieje - uzyto grupy root OSTRZEŻENIE: użytkownik havardk nie istnieje - uzyto konta root ...i oczywiście instalacja nie odbywa się prawidłowo... Jak teraz wywalić te błędnie załadowane pliki z systemu żeby niepotrzebnie nie zajmowały miejsca? No i jak zainstalować żeby wszystko było OK? Apropo:.. Jak rozpakować pliczek ZIP spakowany Total Commanderem (pod windowsem)? Dzięki wszystkim za pomoc... Jeszcze troche i zaczne jażyć te RPMy i YUMy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 Njalepiej jak zrobisz w ten sposób: 1. wejdz na stronkę http://fedoratracker.org/tracker.py?mode=repoSearch i wygeneruj sobie liste repozytoriów dla yum-a i apt-a (przyda się później). 2. konfig dla yum-a zapisz w /etc/yum.conf 3. wpisz yum install synaptic Teraz zrób sobie kawę, będziesz musiał poczekać trochę aż pobierz wszystkie nagłówki. Jakby za długo nie chciało iść, to oznacza że serwer jest zapchany albo coś w tym stylu. Wtedy ctrl+c i znów yum install synaptic. Zacznie od miejsca w którym przerwałeś. 4. Jak wszystko pójdzie dobrze powinieneś mieć zainstalowanego apta i synaptica. Teraz drugą część listy z punktu 1 zapisujesz w /etc/apt/sources.list 5. Teraz: Menu -> Ustawienia systemowe -> dodatkowe ustawienia systemowe -> synaptic. Znowu zacznie się pobieranie nagłówków (ale troche szybciej). 6. Jak skończy będziesz miał wszystko jak na dłoni Mam nadzieje, że to rozwiąze Twoje problemy z pakietami. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FedoraOn Napisano Październik 18, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2004 O w morde to żeby zainstalować program do słuchania mp3 trzeba się tak namęczyć? Czemu to takie skomplikowane? Do czego służy synaptic i apt? No dobra, zobacze co da się zrobić... Dzięki za pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 18, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2004 O w morde blink.gif to żeby zainstalować program do słuchania mp3 trzeba się tak namęczyć? Czemu to takie skomplikowane? Do czego służy synaptic i apt? Hehe, nie żeby zainstalować program do mp3 tylko żeby można było zainstalować jakikolwiek program apt jest programem podobnym do yum-a a synaptic to graficzna nakładka na apt-a. Dzięki temu zestawowi instalowanie oprogramowania będzie o wiele łatwiejsze. Wszystkie pakiety będziesz miał posegregowane w kategorie i będziesz je mógł wybierać klikając myszą. Zobacz sobie jak to wygląda: http://www.nongnu.org/synaptic/action.html Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FedoraOn Napisano Październik 18, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2004 aż taki wygodny nie jestem, wystarczy że dowiem się jak instalować z poziomu konsoli... Apropo instalacji, ściągnąłem sobie pliczek czy też jak kto woli paczke z końcówką ... .tar.gz i w instrukcji podanej na stronie zastosowania tego programu nie ma szczegółowych poleceń dotyczących instalacji i uruchomienia programu. Wspomniano tylko o configure i make. A więc znalazłem w sieci objaśnienie do rozpakowania i instalacji takich pakiecików i zatrzymałem się w pewnym momencie... Zacząłem od rozpakowania poleceniem z przykładową nazwą paczki: # tar -xvzf paczuszka.tar.gz i powstał sobie katalog PACZUSZKA. Po wejściu do niego wpisałem kolejne polecenie: # ./configure no i coś się zaczeło dziać, wszystko skończyło się pomyślnie. Następnie wpisałem: # make clean i pokazało się kilka linijek. Dalej wpisałem: # make i też wszystko przebiegło wporządku. Według instrukcji to jeszcze nie koniec, zostało jeszcze jedno polecenie: # make install ale wyświetla: brak reguł do wykonania obiektu 'install". STOP. Może wydając polecenie jestem w niewłaściwym katalogu? Albo jeżeli ktoś wie co może być powodem please help me... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 18, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2004 ściągnąłem sobie pliczek czy też jak kto woli paczke z końcówką ... .tar.gz To są źródła spakowane tarem. Trzeba je najpier rozpakować, poczytaj sobie man tar. Później wchodzisz do katalogu gdzie rozpakowałeś źródła i postępujesz zgodnie z instrukcją, najczęściej jest to właśnie po kolei: # ./configure [ ... cała masa róźnych komunikatów] # make [ ... i znowu] # make install ale jeśli masz możliwość zainstalowania z rpm-a to raczej to powininieneś zrobić. PS. Nie wiem czy uda Ci się to (_odrazu_ → od razu) ORT skompilować, pewnie będzie brakowało różnych bibliotek developerskich. DOPISANE He, edytowałeś posta jak pisałem odpowiedź Albo w makefile nie ma sekcji install albo źle wpisałeś install (np. przez jedno l) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Październik 18, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2004 (edytowane) No troche inaczej. tar -zxvf nazwa_pliku tar.gz cd /nazwa_pliku ./configure ./make ./make_install Albo zainteresuj sie programem checkinstall. który zrobi paczki rpm i zainstaluje. /edit/ No tak, my sie tu produkujemy, a Ty edytujesz posta i dopisujesz, he..he.. Edytowane Październik 18, 2004 przez wuja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FedoraOn Napisano Październik 18, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2004 Kurcze, a miało być tak pięknie w instrukcji do obsługi programu jest tylko informacja żeby ściągnięty pliczek skompilować poleceniami configure i make No trudno, chyba nie będzie działać. A można to teraz poprostu wywalić z katalogu w którym się to rozpakowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Październik 18, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2004 problemem moze być to, że wpisałeś make clean. A to polecenie sluży do usuwania źródeł. Czy apt lub yum maja jeszcze jakieś funkcje oprócz łatwego instalowania i przeglądania rpm`ów?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi