elKonrad Napisano Lipiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2008 Witam, Posiadam karte D-Link DWA-547 chipset atheros. Uzywam sterownik madwifi-0.9.4-40. Distro Fedora 7 kernel-2.6.23.15-80.fc7 Wszystko ok, karta sie aktywuje itd. Problem jednak lezy w momencie gdy chce uzywac tej karty w trybie Master. Uzywam do tego hostapd i chce zeby karta dzialal w standradzie N 300Mb/s. Czy ktos wie jak to zrobic? Bo hostapd-0.6.0-1.kwizart.fc7 daje mi tylko mozliwosc ustawienia trybu g 54 Mb/s (chyba, ze czegos nie wiem). Kazda sugestia jest dobra. Z gory dziekuje. edit: Zauwazylem komunikat: Checking ...STA inactivity: wygooglowalem ze to ma zwiazek z opcja eap_reauth_period=0 Jednak ustawilem ja na 0=disabled,a klient wciaz jest odlaczany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2008 hostap służy jedynie do autentykacji połączeń do AP, nie pamiętam żeby gdzieś w konfigach trzeba było ustawiać tryb pracy, w hostap ustawia się szyfrowanie, oraz sterownik z którego ma korzystać, natomiast tryby pracy powinien mieć ustawione sterownik, do poczytania: http://blog.karpowicz.net/ap-mode-adhoc-wi...theros-madwifi/ http://konto.bydgoszcz.wsinf.edu.pl/~sirroman/art2.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elKonrad Napisano Lipiec 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2008 hostap służy jedynie do autentykacji połączeń do AP, nie pamiętam żeby gdzieś w konfigach trzeba było ustawiać tryb pracy, w hostap ustawia się szyfrowanie, oraz sterownik z którego ma korzystać, natomiast tryby pracy powinien mieć ustawione sterownik, do poczytania: http://blog.karpowicz.net/ap-mode-adhoc-wi...theros-madwifi/ http://konto.bydgoszcz.wsinf.edu.pl/~sirroman/art2.htm Dzieki wielkie, dziala tak jak powinno. Zauwazylem, ze to raczej problem z karta/sterownikiem na windzie bo na macu mam N. 720p w kazdym razie lata mi po wifi i o to dokladnie mi chodzilo. Pozdrawiam edit: Wlasnie zauwazylem, ze co chwile klient sie rozlacza i laczy ponownie do AP. Jakas sugestia co mzoe byc powodem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2008 Wlasnie zauwazylem, ze co chwile klient sie rozlacza i laczy ponownie do AP. Jakas sugestia co mzoe byc powodem ? rozłącza się zupełnie? masz w pobliżu jakieś inne sieci bezprzewodowe? zmień w ustawieniach numer kanału dla swojego AP, zobacrównież ustawienia serwera dhcp, bo może masz krótki czas dzierżawy adresu IP, najlepiej ustaw na 720 min - 12 godzin, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elKonrad Napisano Lipiec 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Mam duzo sieci do okola. Dhcp jest na routerze, ale to raczej nie problem bo wszytskie maszyny u mnie w sieci mam ze sztywnymi adresami. Zmienilem kanal i tez traci polacznie. Zauwazylem jednak ze traci polacznie w momencie gdy nie ma ruchu w sieci. Dla przykladu, przekladajac www rozlacza sie, ale gdy odtwarzam film to polacznie sie utrzymuje, gdy wyalcze natychmiast sie rozlacza. Czy jest jakas opcja odpowiadajaca za utrzymywanier polaczenia? W przypadku braku ruchy odlacza klientow? Dzieki, Konrad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 No właśnie tutaj jest problem, że masz dużo sieci. Zmieniaj kanały aż trafisz. Twój kanał nie może być taki sam jak sieci obok, bo właśnie wtedy będzie Ci rozłączać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elKonrad Napisano Lipiec 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Nie wyglada na to ze problem kanalu. Moj nadaje na 4, sprawdzilem inne sieci i zadna nie nadaje na 4. Tak jak napisalem, polacznie sie utrzymuje gdy jest ruch miedzy klientem a ap, rozlacznei nastepuje w czasie nieaktywnosci. edit: sprawdzalem tez bez szyfrowania i bez hostapd. Dzieje sie to samo. Moze problem lezy po stronie madwifi ? edit: Wyglada na to, ze to jest problem madwifi. Znalazlem kilka podobnych problemow na necie, wszyscy uzywali AR5416. Aktualna wersja madwifi 0.9.4 nawet nie wspiera w 100% tego chipsetu. Support jest tylko dla standrdow a/b/g, draft N nie jest zaimplementowany. Miejmy nadzieje, ze 0.9.5 cos zmieni. Temat wydaje sie chwilowo za zamkniety, chyba, ze ktos ma jakies sugestie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 ja niestety nie miałem za dużo do czynienia z madwifi, ale myślę że jeżeli to nie wina kanału to całkiem możliwe że w sterownikach madwifi uruchomione jest domyślnie oszczędzanie energii, poszukaj na necie czy można to wyłączyć, najprawdopodobniej za pomocą parametru w pliku modprobe.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Oszczędzanie energii ustawia się przez iwconfig. Ostatnio grzebałem w opcjach ;] Wykonaj iwconfig ath0 a wyświetli Ci się lista poleceń (tak mi się wydaje:P) jak nie to daj iwconfig --help Tam już odnajdziesz polecenie odpowiedzialne za zarządzanie energią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elKonrad Napisano Lipiec 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 ath0 IEEE 802.11g ESSID:"venus" Nickname:"" Mode:Master Frequency:2.427 GHz Access Point: 06:1C:F0:EC:57:78 Bit Rate:0 kb/s Tx-Power:19 dBm Sensitivity=1/1 Retry:off RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:6B1A-4458-95D9-4AAC-4002-6599-95D6-7E05 [3] Security mode:open Power Management:off Link Quality=0/70 Signal level=-96 dBm Noise level=-96 dBm Rx invalid nwid:726 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 Jak widzicie zarzadzanie energia jest wylaczone wiec stawiam, ze wina madwifi i trzeba czekac az wypuszcza 0.9.5, ktore moze cos zmieni. Tymaczasem ammkarte broadcoma i sprobuje z nia. Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi