Skocz do zawartości

Access Point N Draft Na Fedora

elKonrad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam karte D-Link DWA-547 chipset atheros. Uzywam sterownik madwifi-0.9.4-40. Distro Fedora 7 kernel-2.6.23.15-80.fc7 Wszystko ok, karta sie aktywuje itd.

Problem jednak lezy w momencie gdy chce uzywac tej karty w trybie Master. Uzywam do tego hostapd i chce zeby karta dzialal w standradzie N 300Mb/s.

Czy ktos wie jak to zrobic? Bo hostapd-0.6.0-1.kwizart.fc7 daje mi tylko mozliwosc ustawienia trybu g 54 Mb/s (chyba, ze czegos nie wiem).

Kazda sugestia jest dobra.

Z gory dziekuje.

edit:

Zauwazylem komunikat:

Checking ...STA inactivity:

wygooglowalem ze to ma zwiazek z opcja

eap_reauth_period=0

Jednak ustawilem ja na 0=disabled,a klient wciaz jest odlaczany.

hostap służy jedynie do autentykacji połączeń do AP, nie pamiętam żeby gdzieś w konfigach trzeba było ustawiać tryb pracy,

w hostap ustawia się szyfrowanie, oraz sterownik z którego ma korzystać, natomiast tryby pracy powinien mieć ustawione sterownik,

do poczytania:

http://blog.karpowicz.net/ap-mode-adhoc-wi...theros-madwifi/

http://konto.bydgoszcz.wsinf.edu.pl/~sirroman/art2.htm

hostap służy jedynie do autentykacji połączeń do AP, nie pamiętam żeby gdzieś w konfigach trzeba było ustawiać tryb pracy,

w hostap ustawia się szyfrowanie, oraz sterownik z którego ma korzystać, natomiast tryby pracy powinien mieć ustawione sterownik,

do poczytania:

http://blog.karpowicz.net/ap-mode-adhoc-wi...theros-madwifi/

http://konto.bydgoszcz.wsinf.edu.pl/~sirroman/art2.htm

Dzieki wielkie, dziala tak jak powinno. Zauwazylem, ze to raczej problem z karta/sterownikiem na windzie bo na macu mam N. 720p w kazdym razie lata mi po wifi i o to dokladnie mi chodzilo.

Pozdrawiam

edit:

Wlasnie zauwazylem, ze co chwile klient sie rozlacza i laczy ponownie do AP. Jakas sugestia co mzoe byc powodem ?

Wlasnie zauwazylem, ze co chwile klient sie rozlacza i laczy ponownie do AP. Jakas sugestia co mzoe byc powodem ?

rozłącza się zupełnie? masz w pobliżu jakieś inne sieci bezprzewodowe? zmień w ustawieniach numer kanału dla swojego AP,

zobacrównież ustawienia serwera dhcp, bo może masz krótki czas dzierżawy adresu IP, najlepiej ustaw na 720 min - 12 godzin,

Mam duzo sieci do okola. Dhcp jest na routerze, ale to raczej nie problem bo wszytskie maszyny u mnie w sieci mam ze sztywnymi adresami. Zmienilem kanal i tez traci polacznie. Zauwazylem jednak ze traci polacznie w momencie gdy nie ma ruchu w sieci. Dla przykladu, przekladajac www rozlacza sie, ale gdy odtwarzam film to polacznie sie utrzymuje, gdy wyalcze natychmiast sie rozlacza. Czy jest jakas opcja odpowiadajaca za utrzymywanier polaczenia? W przypadku braku ruchy odlacza klientow?

Dzieki,

Konrad.

Nie wyglada na to ze problem kanalu. Moj nadaje na 4, sprawdzilem inne sieci i zadna nie nadaje na 4. Tak jak napisalem, polacznie sie utrzymuje gdy jest ruch miedzy klientem a ap, rozlacznei nastepuje w czasie nieaktywnosci.

edit:

sprawdzalem tez bez szyfrowania i bez hostapd. Dzieje sie to samo. Moze problem lezy po stronie madwifi ?

edit:

Wyglada na to, ze to jest problem madwifi. Znalazlem kilka podobnych problemow na necie, wszyscy uzywali AR5416. Aktualna wersja madwifi 0.9.4 nawet nie wspiera w 100% tego chipsetu. Support jest tylko dla standrdow a/b/g, draft N nie jest zaimplementowany. Miejmy nadzieje, ze 0.9.5 cos zmieni. Temat wydaje sie chwilowo za zamkniety, chyba, ze ktos ma jakies sugestie.

Pozdrawiam

ja niestety nie miałem za dużo do czynienia z madwifi, ale myślę że jeżeli to nie wina kanału to całkiem możliwe że w sterownikach madwifi uruchomione jest domyślnie oszczędzanie energii, poszukaj na necie czy można to wyłączyć, najprawdopodobniej za pomocą parametru w pliku modprobe.conf

Oszczędzanie energii ustawia się przez iwconfig. Ostatnio grzebałem w opcjach ;]

Wykonaj

iwconfig ath0

a wyświetli Ci się lista poleceń (tak mi się wydaje:P) jak nie to daj

iwconfig --help

Tam już odnajdziesz polecenie odpowiedzialne za zarządzanie energią.

ath0      IEEE 802.11g  ESSID:"venus"  Nickname:""
          Mode:Master  Frequency:2.427 GHz  Access Point: 06:1C:F0:EC:57:78   
          Bit Rate:0 kb/s   Tx-Power:19 dBm   Sensitivity=1/1  
          Retry:off   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:6B1A-4458-95D9-4AAC-4002-6599-95D6-7E05 [3]   Security mode:open
         Power Management:off
          Link Quality=0/70  Signal level=-96 dBm  Noise level=-96 dBm
          Rx invalid nwid:726  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

Jak widzicie zarzadzanie energia jest wylaczone wiec stawiam, ze wina madwifi i trzeba czekac az wypuszcza 0.9.5, ktore moze cos zmieni. Tymaczasem ammkarte broadcoma i sprobuje z nia. Dzieki za pomoc.