Skocz do zawartości

Kamerka W Monitorze Asus Vk221d

Peter_M

Rekomendowane odpowiedzi

Monitor Asus 22'' VK221D ma wbudowaną kamerkę (WebCam) podłaczoną porzez USB 2.0

Kamerka: 2 Sonix Technology, ID: 0c45:62c0 Microdia, idVendor: 0x0c45 Microdia, idProduct: 0x62c0.

Używam Fedory 6 z jajem 2.6.22.14-72,fc6.i686.

Aby ta kamerka zadziałała po Fedorką należy zainstalować następujące pliki: gspca - odpowiedni do mojego jaja, gspca-kmdl - odpowiedni do mojego jaja oraz spcaview - odpowiedni do mojego jaja.

Problem w tym, ŻE NIGDZIE NIE MOGĘ ZNALEŹĆ POWYŻSZYCH PLIKÓW!

Nie ma ich na http://rpm.pbone.net/ - są tam wersje tych plikó na Fedorkę od 7 w górę, do FC6 nie ma nic.

YUM również tych plików nie znajduje. Repozytoria: core, updates. extras, adobe-linux-i386, livna.

Pomóżcie i napiszcie, gdzie mogę pobrać powyższe 3 pliki odpowiednie do mojego kernela.

Może ktoś z was je posiada, to proszę o przesłanie na mój email: [email protected]

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Zrób updrade do 8, najlepiej instaluj na nowo, będzie bezpiecznie. Fedora 6 to przeżytek, do Fedory 7 już chyba nawet updatów nie ma (jak się mylę to i tak nie długo przestaną je tworzyć).

Do nowszej wersji łatwiej Ci będzie zdobyć sterowniki.

EDIT$ Możesz oczywiście zainstalować Fedorę 9, no ale są z nią jeszcze pewne problemy (sterowniki do ATI), może się coś zmieniło, ale ja ponad tydzień temu się wróciłem właśnie do ósemki przez te nieszczęsne sterowniki. No NVIDII są.