krupek Posted July 11, 2008 Report Share Posted July 11, 2008 Witam Zainstalowalem winde 2000 na xen-ie 'CentOS5.2' i chcialem przemapowac port usb tak zeby winda widziala pamiec flash lub jakies inne urzadzenie usb np.drukarke. W pliku /etc/xen/winda dopisalem usb=1 i to nie dziala. Probowalem rowniez usbport=/dev/sdb1 i nie dziala: Probowalem tak ze: disk = [ "file:/var/lib/xen/images/winda.img,hda,w", "phy:/dev/hdc,hdc:cdrom,r",”phy:/dev/sdb1,usb,w”] i tez nie dziala. Moglby mnie ktos za raczke poprowadzic jak to ma byc Na Dom-0 pamiec na usb jest widziala jako urzadzenie /dev/sdb A oto calosc: name = "winda" uuid = "e72a19dc-df83-6df4-5b35-a4afd07f986d" maxmem = 512 memory = 512 vcpus = 1 builder = "hvm" kernel = "/usr/lib/xen/boot/hvmloader" boot = "c" pae = 1 acpi = 1 apic = 1 localtime = 0 on_poweroff = "destroy" on_reboot = "restart" on_crash = "restart" device_model = "/usr/lib/xen/bin/qemu-dm" sdl = 0 usb = 1 vnc = 1 vncunused = 1 keymap = "en-us" disk = [ "file:/var/lib/xen/images/winda.img,hda,w", "phy:/dev/hdc,hdc:cdrom,r",] #usbport=/dev/sdb1 #usbdevice=pamiec #disk = [ "file:/var/lib/xen/images/winda.img,hda,w", ",hdc:cdrom,r" ] vif = [ "mac=00:16:3e:60:7a:92,bridge=xenbr0" ] serial = "pty" Z gory dzieki Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest _PaT Posted July 11, 2008 Report Share Posted July 11, 2008 disk = [ "file:/var/lib/xen/images/winda.img,hda,w", "phy:/dev/hdc,hdc:cdrom,r",”phy:/dev/sdb1,usb,w”] To musi działać. Próbowałem wielokrotnie. Możesz sprawdzić również bez jedynki na końcu, żeby mieć dostęp do całego urządzenia. Na pewno po zmianie konfiguracji zrestartowałeś maszynę? A to oficjalna rada Red Hata w tej sprawie (czyli jak zamontować USB bez restartu maszyny - "na żywo"): http://kbase.redhat.com/faq/FAQ_108_10994.shtm Link to comment Share on other sites More sharing options...
krupek Posted July 11, 2008 Author Report Share Posted July 11, 2008 Niestety 1. sprawdzilem jeszcze raz disk = [ "file:/var/lib/xen/images/winda.img,hda,w", ",hdc:cdrom,r","phy:/dev/sdb1,usb,w" ] wywala mi: [root@v1 xen]# xm create winda Using config file "./winda". Error: Unable to find number for device (usb) zaznaczam ze "phy:/dev/sdb1,usb,w" jest moim wymyslem 2. wzorujac sie na poradach red hat zamiast usb wpisalem xvdb1 "przy okazji mojej dociekliwosci co to jest xvdb1" disk = [ "file:/var/lib/xen/images/winda.img,hda,w", ",hdc:cdrom,r","phy:/dev/sdb1,xvdb1,w" ] i pokazalo ze: xm create winda Using config file "./winda". Error: Device 51729 (vbd) could not be connected. Device /dev/sdb1 is mounted in the privileged domain, and so cannot be mounted by a guest. 3. Nie udalo sie rowniez plecenie ktorw u mnie zakladam powinno wygladac xm block-attach winda /dev/sdb1 xvdb1 w jedyna pociecha polega na tym ze nie ma zadnego komunikatu bledu zakladam ze problem tkwi w xvdb1 winda na xen to pelna wirtualizacja podstawiajac za xvdb1 hdb1 (nie doczytalem (_odrazu_ → od razu) ORT) tez nie dziala xm block-attach winda /dev/sdb1 hdb1 w w pliku tez jest blad [root@v1 xen]# xm create winda Using config file "./winda". Error: Device 833 (vbd) could not be connected. Device /dev/sdb1 is mounted in the privileged domain, and so cannot be mounted by a guest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest _PaT Posted July 12, 2008 Report Share Posted July 12, 2008 Device /dev/sdb1 is mounted in the privileged domain, W takim razie po prost odmontuj na domenie 0 ten dysk. Praca dwoma systemami operacyjnymi na jednym urządzeniu jest bardzo nieprzyjemna (: Link to comment Share on other sites More sharing options...
krupek Posted July 14, 2008 Author Report Share Posted July 14, 2008 No należy mi sie opi#$%ol za nie czytanie dokłane komunikatów. Odmontowałem to urządzenie z Dom-0 ale i tak winda nie wykryła zadnego dysku, ani z pliku ani na gorąco: plik: "phy:/dev/sdb1,hdb1,w" terminal: xm block-attach winda /dev/sdb1 hdb1 w Obydwa sposoby nie wywalają żadnych blędów Pofatygowałem się nawet z zainstalowaniem xp i nic Poza tym to i tak jeszcze nie bedzie to co ma być, bo nie bedzie widziane jako usb tylko jako fizyczny dysk i problem drukarki czy klucza HASP pozostanie. P.S. Dzieki _Pat za zainteresowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest _PaT Posted July 14, 2008 Report Share Posted July 14, 2008 Ech... Z miłą chęcią pobawiłbym się z tym problemem, ale na razie nie mam jak odtworzyć odpowiedniego środowiska, a brakuje również czasu... Jeśli poczekasz ze dwa tygodnie to kto wie, może się za to zabiorę. A na razie pozostaje mi tylko życzyć powodzenia (: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts