Skocz do zawartości

Tablice W Tablicy

pvw

Rekomendowane odpowiedzi

hello

#wrzucenie wszystkich tablic do jednej tablicy

for($s = 0; $s < $line_counter; $s++) {

$dane[0] = { $Kod[$s] };

$dane[1] = { $Kampania[$s] };

$dane[2] = { $Rachunek_CIF[$s] };

$dane[3] = { $Telefon[$s] };

}

czy ktos nmoze podpowiedzic jak wypisac teraz te wszystkie dane z tablicy @dane ?

i jeszcze potrzebuje posortowac ta tablice po kolumnie $Rachunek_CIF tak aby oczywiscie byly uwzglednione pozostale kolumny podczas sortowania.

bede wdzieczny za podpowiedz

Najpierw powiedz łaskawie co to za język, bo z tego, że chyba Per, nie wynika, że na pewno Perl.

Dalej: zauważ, że trzymasz swoją strukturę w polach zewnętrznej tablicy ,,kolumnami'', zaś sortować chcesz ,,wierszami''. To w praktyce wyklucza użycie bibliotecznego sortowania, bo zmusza do osobnej zamiany w każdym polu. Można, ale po co?

Po trzecie, jak już uporządkujesz strukturę, tak by jej elementy odpowiadały sortowanym rekordami, przeczytaj podręcznik systemowego sorta i przykłady do sortowania wg kluczy.

Mam nadzieję, że nie odrobiłem za Ciebie pracy.

Nie programuje na codzień w Perlu, ale IMHO lepiej chyba byłoby skorzystać z wbudowanej plikowej bazy danych perla. W podanym przykładzie dane w "@dane" są stale nadpisywane i cały czas masz płaską tablicę. Perl nie ma jako takich tablic wielowymiarowych. Można je stworzyć korzystając z referencji np $tablica1[0] = /@tablica2.

Sięga się do niej np. $tablica1[0][0] tylko nie można używać cały czas @tablica2 do dopisywania nowych rekordów bo nie wstawiana jest kopia tylko referencja.

Wydaje mi się że powinieneś połączyć w jeden ciąg oddzielając dane np znakiem ; lub :: i później odczytywać korzystając z funkcji split.