danziger Napisano Lipiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 witam, czy jest prosty program pod linuksa mierzący pracę dysku? wiem że jest hdpart ale jak widzę z opisu to raczej jest do zmiany parametrów a mi chodzi o proste sprawdzenie zapisu, odczytu,dostępu itp. teraz mam tak [root@localhost ~]# hdparm -tT /dev/sda /dev/sda: Timing cached reads: 13280 MB in 1.99 seconds = 6657.47 MB/sec Timing buffered disk reads: 172 MB in 3.01 seconds = 57.07 MB/sec tylko nie wiem czy to dobrze, a jak biał program działający pod linuxem i windą to bym mógł porównać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 No to przecież to jest pod linuksa. Nie rozumiem pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danziger Napisano Lipiec 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 No to przecież to jest pod linuksa. Nie rozumiem pytania. wiesz, ale jak są dwa programy i teoretycznie mierzą to samo to ich wyniki nie muszą być takie same. Więc chodzi mi o program który jest pod windą i fedorą, wtedy wyniki można porównywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 Czegoś takiego raczej nie znajdziesz, ale nawet ten sam program na różnych systemach może dać inny winik, bo np. dysk jest stale używany bo na Windowsie np. coś stale chodzi. Do czego zmierzasz? Co chcesz sprawdzić? Wartości które tam masz są jak najbardziej poprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danziger Napisano Lipiec 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 Czegoś takiego raczej nie znajdziesz, ale nawet ten sam program na różnych systemach może dać inny winik, bo np. dysk jest stale używany bo na Windowsie np. coś stale chodzi. Do czego zmierzasz? Co chcesz sprawdzić? Wartości które tam masz są jak najbardziej poprawne. dzięki za info, a jak ustawić opcje by hdparm cały dysk przeskanował, bo w 3 sekundy to on za dużo chyba nie sprawdzi :-) Mam dwie baracudy i w RAID je połącze, chcę sprawdzić dokładnie czy jest przyrost prędkości i wydajności czy ten cały RAID na domowych komputerach to tak naprawdę lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2008 3 sekundy to bardzo szybko U mnie myślał prawie 10 Poprostu masz tak szybki dysk. Oczywiście że RAID przyspieszy, ale sprawdzając /dev/sda nic nie zauważysz. Dlaczego? Ano. dlatego, że /dev/sda to dysk a macierz RAID jest oznaczona jako /dev/md (jeśli dobrze pamiętam, nie używam RAID. Coś w ten deseń). Musisz spróbować zatem: hdparm -tT /dev/md Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi