AlienJR Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 apt: [root@localhost szk]# apt-get dist-upgrade Reading Package Lists... Done Building Dependency Tree... Done You might want to run `apt-get -f install' to correct these. The following packages have unmet dependencies: fonts-ISO8859-2: PreDepends: /usr/X11R6/bin/mkfontdir urw-fonts: PreDepends: /usr/X11R6/bin/mkfontscale xorg-x11: PreDepends: /usr/X11R6/bin/mkfontdir xorg-x11-100dpi-fonts: PreDepends: /usr/X11R6/bin/mkfontdir xorg-x11-75dpi-fonts: PreDepends: /usr/X11R6/bin/mkfontdir xorg-x11-base-fonts: PreDepends: /usr/X11R6/bin/mkfontdir xorg-x11-xfs: PreDepends: /usr/X11R6/bin/mkfontdir E: Unmet dependencies. Try using -f. a synaptic wywala mi taki blad: W twoim systemie istnieje 7 uszkodzonych pakietów Należy je naprawić przechodząc do widoku z włączonym filtrem "Uszkodzone" [root@localhost szk]# rpm -qa | grep xorg ostrzeżenie: nie można uzyskać dzielonej blokady na /var/lib/rpm/Packages xorg-x11-libs-6.8.1-4 xorg-x11-Xnest-6.8.1-4 xorg-x11-tools-6.8.1-4 xorg-x11-xfs-6.8.1-4 xorg-x11-twm-6.7.0-9 xorg-x11-Xdmx-6.8.1-4 xorg-x11-75dpi-fonts-6.7.0-9 xorg-x11-deprecated-libs-devel-6.8.1-4 xorg-x11-100dpi-fonts-6.7.0-9 xorg-x11-devel-6.8.1-4 xorg-x11-Xvfb-6.8.1-4 xorg-x11-base-fonts-6.7.0-9 xorg-x11-Mesa-libGLU-6.8.1-4 xorg-x11-xdm-6.8.1-4 xorg-x11-6.8.1-4 xorg-x11-deprecated-libs-6.8.1-4 xorg-x11-Mesa-libGL-6.8.1-4 xorg-x11-sdk-6.8.1-4 xorg-x11-xauth-6.8.1-4 xorg-x11-doc-6.8.1-4 [root@localhost szk]# [root@localhost szk]# rpm -qa | grep urw ostrzeżenie: nie można uzyskać dzielonej blokady na /var/lib/rpm/Packages urw-fonts-2.1-7 [root@localhost szk]# rpm -qa | grep fonts ostrzeżenie: nie można uzyskać dzielonej blokady na /var/lib/rpm/Packages urw-fonts-2.1-7 fonts-ISO8859-2-1.0-12 ghostscript-fonts-5.50-11 xorg-x11-75dpi-fonts-6.7.0-9 xorg-x11-100dpi-fonts-6.7.0-9 bitmap-fonts-0.3-3 xorg-x11-base-fonts-6.7.0-9 bitstream-vera-fonts-1.10-3 mathml-fonts-1.0-0.fdr.14 [root@localhost szk]# cd /usr/X11R6/bin/mkfontdir bash: cd: /usr/X11R6/bin/mkfontdir: Nie ma takiego pliku ani katalogu [root@localhost szk]# cd /usr/X11R6/bin/mkfontscale bash: cd: /usr/X11R6/bin/mkfontscale: Nie ma takiego pliku ani katalogu Czy ktos moze mi powiedziec co jest nie tak ?? help... nie moge nic zrobic z aptem PS. mam cos robic z tym "apt-get install -f" ? PPS. mam reinstalowac pakiety xorga ?? Ale one wczesniej normallnie chodzily chociaz mialem klopot z pakietem base-fonts ... [czy jakos tak] PPPS. Nie mam pojecia co moze byc przyczyna tego ?? ale milo by bylo jak by ktos podal rozwiazanie PPPPS. Czy ja nie mam przypadkiem wymiesznaych pakietow wersji starszej i nowszej.. (???) Z gory serdecznie dziękuje Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 Może spróbuj przebudować bazę danych rpm rpm --rebuilddb -vv ZTCP trwa to dość długo, kawę sobie można zrobić i wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Październik 17, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 Może spróbuj przebudować bazę danych rpm rpm --rebuilddb -vv ZTCP trwa to dość długo, kawę sobie można zrobić i wypić ide po kawe ;] Zadnej zmiany ;( ;( ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 ... PPPPS. Czy ja nie mam przypadkiem wymiesznaych pakietow wersji starszej i nowszej.. (???) ... Masz. Masz xorg 6.8 a fonty generalnie z 6.7 Nie wiem czy na pewno do Fedory wszystko już gotowe, bo nawet w sobote i niedzielę cały czas coś sie zmienia, ale do 6.8 pasują fonty 6.7.99.903-7 Albo spróbuj repezytoria z development - ja tak zrobiłem i mam xorg 6.8.1-6 i fonty j.w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Październik 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2004 a nowe xorg działa wam dobrze , tzn. przezroczystość i cienie (chodzi mi o wersje develop.) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Październik 18, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2004 @Wuja xorg-x11-base-fonts-6.7.0-9 a to nie sa wlasnie 6.7.99.903-7 ?? repozytoria z development ?? co gdzie jak ?? w apt'cie ?? apt nie bardzo chodzi ;/ ?? ale poszukam xorg-x11-base-fonts-6.7.0-99.903-7.... i zobacze czy cos sie zmieni... @Piotr82 Cos nie bardzo... ale ja nie bardzo wiem gdzie to sie ustawia, nie mialem za wiele czasu zeby sie zaintersowac i zaglebic w ten temat nieco bardziej...... Ale cos tam kiedys sie bawilem i gdzies tam w preferencjach kde ustaiwlem cienie i nie bylo ich ?? ( ale to chyba nie to ) w weekend sie pobawie ... jak narazie to za wiele czasu nie mam... pozdrowki ;] Kurde moglaby juz wyjsc ta fc3... ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Październik 18, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2004 xorg-x11-base-fonts-6.7.0-9 a to nie sa wlasnie 6.7.99.903-7 ?? repozytoria z development ?? co gdzie jak ?? w apt'cie ?? apt # Fedora Linux Development rpm http://ayo.freshrpms.net/ fedora/linux/development/i386 core Tylko pomalutku, po pare paczek, a jak jakies ostrzeżenia to lepiej sie wycofać. I nie uaktualniaj redhat-menus, bo stracisz menu KDE (inna sprawa, że mozna wrócić), a pare innych paczek to i tak nie da rady, bo by trzeba za dużo kombinowac, a FC3 i tak za 1,5 tyg. @Piotr82 Cienie to gdzieniegdzie są, ale z tą przeźroczystością to nie mam czasu dojść do ładu. Poczekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Październik 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2004 ej a kde 3.3.1 w fc3 będzie ? xorg bedzie najnowsze jak rozumiem ? aha i jeszcze takie pytanko jak zapowiada sie fc3 , macie jakieś szczegóły od develop. czy z innych fajnych żródeł , chodzi mi o jakieś info czego sie spodziewać , tylko nie piszcie gnome 2.8 itd. , jakies newsy z grup dyskusyjnych etc. co do xorg to tez sobie kiedys zainstalowalem z develop. i wrociłem do starych , mam teraz schrzanione stare jak wychodze z fc2 to mi sie kaszani ekran i nie moge przejsc do terminala tekstowego bo tez sie kaszani aha wyszedł 2.6.9 kernel będzie w fedorze 3 czy juz to oleją , co z tym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Październik 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2004 ej a kde 3.3.1 w fc3 będzie ? Skądś mi sie pojawiło w synapticu 3.3.1-1.1.2, więc pewnie tak, aczkolwiek do tej pory było 3.3.0-8 Chociaż w tej chwili zobaczyłem, że mam zainstalowane kde-i18n-Polish-1.3.3.1-0.1 czyli 3.3.1 pewnie już za progiem. xorg bedzie najnowsze jak rozumiem ? W tej chwili jest 6.8.1-.... aha i jeszcze takie pytanko jak zapowiada sie fc3 Z nowości to gcc-3.4, aspell-pl (chyba do tej pory nie było, bo ja sobie sam instalowałem), inny sposób budowania dev, nowy skrypt startowy, co 20 uruchomień obowiązkowa przebudowa, w instalatorze dodano do wyboru oprócz GNOME i KDE jeszcze chyba xfce. Co do jądra, to mam nadzieję, że będzie 2.6.9 (wróciło nagrywanie pod userem) - jak na razie jest 2.6.8-1.624, ale ono jest już chyba oparte na vaniliowym 2.6.9 co do xorg to tez sobie kiedys zainstalowalem z develop. i wrociłem do starych , mam teraz schrzanione stare jak wychodze z fc2 to mi sie kaszani ekran i nie moge przejsc do terminala tekstowego bo tez sie kaszani No ja sobie nakładałem pomalutku i jakoś wszystko działa, no poza wygaszaczami - niby xscreensaver jest ale jedyny wygaszacz jaki mam to czarny ekran, ale być może to wina KDE, które jest w tej chwili u mnie he..he...kilkuweryjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi