beatl68 Napisano Październik 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2008 Zrobiłem wszystko ..... Jestem zaskoczony faktem, że sprzęt Intela nie współgra z linuksem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beatl68 Napisano Październik 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2008 Dźwięk "zadźwięczał"!!! Zrobiłem tak: Zainstalowałem system fedora 8 Zainstalowałem kodeki wg tego opisu: http://www.fedoraguide.info/index.php?title=Fedora8 Wykonałem następujące polecenie: echo "options snd-hda-intel model=lenovo" >> /etc/modprobe.d/alsa-base Następnie: reboot I moje uszy usłyszały na co tak długo czekaly Czyli zrobiłem wszystko to co zaproponował user thof. Dziękuję thof . Mój błąd polegał (chyba) na zbyt szybkim zaktualizowaniu sytemu. Pozdrawiam To jednak nie koniec zabawy z dźwiękiem. Zaktualizowałem system ..... Uruchamiam nowe jądro 2.6.26.6-49 i nie ma dźwięku Sprawdziłem, czy wpisy nie uległy zmianie w alsa-base i modprobe.conf. Pliki są takie same. Wykasowałem wpis z alsa-base, reboot, wpis na nowo, restart i dźwięk się pojawił . PulseAudio nie działa... tylko Kmix pozwala na regulację głośności. Po uruchomieniu PulseAudio w konsoli otrzymuję dłuuuugi komunikat. Przedstawiam ostatnie kilka wierszy. ALSA lib conf.c:3513:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib conf.c:3985:(snd_config_expand) Evaluate error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib pcm.c:2144:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM surround50:0 ALSA lib confmisc.c:1286:(snd_func_refer) Unable to find definition 'cards.HDA-Intel.pcm.surround51.1:CARD=0' ALSA lib conf.c:3513:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib conf.c:3985:(snd_config_expand) Evaluate error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib pcm.c:2144:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM surround51:0 ALSA lib confmisc.c:1286:(snd_func_refer) Unable to find definition 'cards.HDA-Intel.pcm.surround71.1:CARD=0' ALSA lib conf.c:3513:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib conf.c:3985:(snd_config_expand) Evaluate error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib pcm.c:2144:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM surround71:0 E: alsa-util.c: Error opening PCM device hw:0: Nie ma takiego pliku ani katalogu E: module.c: Failed to load module "module-alsa-source" (argument: "device_id=0 source_name=alsa_input.pci_8086_284b_alsa_capture_0"): initialization failed. Instalacja na nowo nic nie daje. Czyżbym miał zostać przy Kmiksie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi