Skocz do zawartości

Połączenie Z Internetem

Arbuz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po zastosowaniu rad Waldo odinstalowałem wireless ale nadal mam problem z automatycznym połączeniem z internetem podczas startu systemu oraz uruchomieniem usługi system-config-network. Po uruchomieniu system-config-network wywala to:

Component: system-config-network
Version: 1.5.10
Summary: TB24531662 NCBackendHal.py:103:getDevices:TypeError: not enough arguments for format string

Traceback (most recent call last):
 File "/usr/sbin/system-config-network-gui", line 166, in runit
   window = mainDialog()
 File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/gui/maindialog.py", line 275, in __init__
   self.load()
 File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/gui/maindialog.py", line 300, in load
   self.loadHardware()
 File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/gui/maindialog.py", line 312, in loadHardware
   hardwarelist = getHardwareList()
 File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/NCHardwareList.py", line 759, in getHardwareList
   __HWList.load()
 File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/NCHardwareList.py", line 603, in load
   self.updateFromSystem()
 File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/NCHardwareList.py", line 483, in updateFromSystem
   self.updateFromHal(hdellist)
 File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/NCHardwareList.py", line 448, in updateFromHal
   cards = hal.probeCards()
 File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/NCBackendHal.py", line 124, in probeCards
   card = self.getDevices(udi)
 File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/NCBackendHal.py", line 103, in getDevices
   hw.Description = "%s %s" % self.getVendor(udi)
TypeError: not enough arguments for format string

Local variables in innermost frame:
category: net
obj: <ProxyObject wrapping <dbus._dbus.SystemBus (system) at 0x1059e900> :1.2 /org/freedesktop/Hal/devices/net_00_2b_2f_de_ad_01 at 0x105a4eb0>
name: eth2
arp_proto_hw_id: 1
hwf: {'Wireless': {0: <class netconfpkg.plugins.NCHWWireless.HwWireless at 0x10173c00>}, 'Ethernet': {0: <class netconfpkg.plugins.NCHWEthernet.HwEthernet at 0x101738a0>}, 'Modem': {0: <class netconfpkg.plugins.NCHWModem.HwModem at 0x101739f0>}, 'ISDN': {0: <class netconfpkg.plugins.NCHWIsdn.HwIsdn at 0x10173930>}, 'Token Ring': {0: <class netconfpkg.plugins.NCHWTokenring.HwTokenring at 0x10173b10>}}
self: <netconfpkg.NCBackendHal.NCBackendHal instance at 0x105a0968>
hw: Hardware.Status=nieaktywne
Hardware.Name=eth2
Hardware.Type=Ethernet

hwc: netconfpkg.plugins.NCHWEthernet.HwEthernet
htype: Ethernet
udi: /org/freedesktop/Hal/devices/net_00_2b_2f_de_ad_01
getHardwareFactory: <function getHardwareFactory at 0x1017d270>

Ale za to pojawia się na pasku zadań ikona ApletNetworkManager. Zdecydowanie wolałem system-config-network bo przynajmniej był bezproblemowy w działaniu. Owszem jeśli po starcie systemu wyłączę połączenie sieciowe a następnie je włączę to jest połączenie (strony w firefoxie zaczynają działać). Co ciekawe od samego startu bez problemu startują torrenty. W porównaniu z poprzednią moją instalacją F8 pojawiło się eth2 choć używam eth0. Podczas startu systemu oprócz inicjalizacji eth0 inicjalizują się eth od 0 do 15. Kombinowałem z ustawieniem usług. Jeśli wyłączę NetworkManager to netu nie ma (test firefox-a bo torrenty śmigają) jeśli wyłaczę network sytuacja jest podobna. Podejrzewam że sytuacja ta jest związana z moim grzebaniem w usługach (mam teraz ustawione tak jak to było w poradniku). Czy jest możliwość powrotu do ustawień usług jakie były po bezpośredniej instalacji systemu?

Internet mam z neostrady a do kompa mam przez sieciówkę podłączony AcessPoint a ten bezprzewodowo łączy się z Ruterem.