kamilpe Napisano Sierpień 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2008 Mam zainstalowaną Fedorę 9 na komputerze standardowo podłączonym do monitora. Wszystko jest w porządku do momentu kiedy chce podłączyć się pod telewizor i obejrzeć np.: film (hdmi), Wyjmuje kabel od monitora i wkładam kabel hdmi, po czym resetuje iXy, czcionki są około 10x większe niż na ekranie monitora, mimo że w ustawieniach są ustawione na rozmiar 9. Oczywiście na pulpicie wszystko jest tak duże że ciężko cokolwiek zrobić. Nie mogę nic wygooglać bo (_niewiem_ → nie wiem) ORT czego szukać, hasło duże czcionki niestety jest zbyt obszerne. Myślę że x.orgi próbują być mądre i powiększać jakoś czcionki ze względu na to że TV jest oczywiśćie znacznie większy od monitora (jeśli tak to porażka, kto to wymyślił). Pomóżcie mi bo muszę utrzymywać winxp po to żeby sobie na TV coś obejrzeć. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2008 Zakładam, że używasz GNOME, tak więc zajrzyj do System→Preferencje→Wygląd→Wygląd, później Czcionki i Szczegóły. Tam jest ustawienie DPI (punkty na cal), które powinieneś zmniejszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Sierpień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2008 Zobacz jeszcze do GNOME => Preferencje => Sprzęt => Rozdzielczość Ekranu Może poprostu Xsy się nie dopasowały do ekranu HD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilpe Napisano Sierpień 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2008 Znalazłem rozwiązanie Ixy ustawiają jakieś beznadziejne DPI więc trzeba ustawić globalne stałe w X.org w sekcji device: Section "Device" Option "UseEdidDpi" "FALSE" Option "DPI" "82 x 82" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi