Skocz do zawartości

Program Do Backupu Serwera+ Klientów Windows

samba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam bardzo dobrego programu (typu klient serwer) do tworzenia kopi obrazów na (_linuxie_ → Linuksie) ORT FC8/ Centos oraz klientach windows.

Może być płatny lub lepiej free :)

Co polecalibyście do firmy gdzie dane są bardzo cenne :) ?

Mam serwer Samba PDC na sprzętowym raid 1 INTEL SRCS14L.

Sprzętowe kontrolery mają to do siebie że zapisują gdzieś w początkowych sektorach pewno info które jest czytane tylko przez ten konkretny model kontrolera. Przekonałem się o tym gdy kiedyś padła mi macierz i dysku nie mogłem w żaden sposób podmontować (na tym samym serwerze tylko innym kontrolerze) mimo iż był z raid 1 (mirroring).

Pytanie

Czy przy odtworzeniu kopii (obrazów partycji ) kontroler będzie widział tak samo wszystkie dane tj macierz raid i partycje?? Czy będą jakieś shizy ?

Co do programu to mogę polecić Ghost 8 z serwerem GhostCast Server obrazy sieciowo sobie wysyłasz jak u mnie sieć 120 jednostek sprawdza się to.

Na necie znalazłem projekt Open Sorce ale nie miałem czasu nim się zająć. Projekt nazywa się Patagonia i działaniem jest zbliżonym do Ghost-a. Może ktoś miał z nim odczynienia ??

http://www.cs.inf.ethz.ch/CoPs/patagonia/#relmat

• 7 months later...

Co do kopii Linuksa nie widzę sensu robić tego ghostem. Najprostrzym sposobem jest np tar + kopia sektora startowego (lub bez niego, bo zasze bootsector można zrobić na piechotę).

Co do kopii ogólnie, u siebie w firmie stosuję na każdą stację windowsową obraz w ghoscie czystego systemu oraz systemu ustawionego pod usera (łącznie 2 obrazy partycji systemowej). Do tego ododatkowo do backupu bierzących plików, poczty itd dobrze sprawdza się Bacula :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...