samba Napisano Sierpień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2008 Witam Szukam bardzo dobrego programu (typu klient serwer) do tworzenia kopi obrazów na (_linuxie_ → Linuksie) ORT FC8/ Centos oraz klientach windows. Może być płatny lub lepiej free Co polecalibyście do firmy gdzie dane są bardzo cenne ? Mam serwer Samba PDC na sprzętowym raid 1 INTEL SRCS14L. Sprzętowe kontrolery mają to do siebie że zapisują gdzieś w początkowych sektorach pewno info które jest czytane tylko przez ten konkretny model kontrolera. Przekonałem się o tym gdy kiedyś padła mi macierz i dysku nie mogłem w żaden sposób podmontować (na tym samym serwerze tylko innym kontrolerze) mimo iż był z raid 1 (mirroring). Pytanie Czy przy odtworzeniu kopii (obrazów partycji ) kontroler będzie widział tak samo wszystkie dane tj macierz raid i partycje?? Czy będą jakieś shizy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Sierpień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2008 Co do programu to mogę polecić Ghost 8 z serwerem GhostCast Server obrazy sieciowo sobie wysyłasz jak u mnie sieć 120 jednostek sprawdza się to. Na necie znalazłem projekt Open Sorce ale nie miałem czasu nim się zająć. Projekt nazywa się Patagonia i działaniem jest zbliżonym do Ghost-a. Może ktoś miał z nim odczynienia ?? http://www.cs.inf.ethz.ch/CoPs/patagonia/#relmat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grendolf Napisano Kwiecień 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2009 Co do kopii Linuksa nie widzę sensu robić tego ghostem. Najprostrzym sposobem jest np tar + kopia sektora startowego (lub bez niego, bo zasze bootsector można zrobić na piechotę). Co do kopii ogólnie, u siebie w firmie stosuję na każdą stację windowsową obraz w ghoscie czystego systemu oraz systemu ustawionego pod usera (łącznie 2 obrazy partycji systemowej). Do tego ododatkowo do backupu bierzących plików, poczty itd dobrze sprawdza się Bacula Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi