Skocz do zawartości

Kamerka Internetowa

Zagiewa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam FC9 i kamerke internetowa a wraz z nia dwa zapytania...

Gdy jestem na windowsie to dioda od kamerki zaswieca mi tylko wtedy gdy uzywam podgladu z kamery ew gdy rozmawiam itp a tak to jest wylaczona. Gdy uruchomie (_linuxa_ → Linuksa) ORT to ta dioda swieci sie caly czas tak jak by byla caly czas aktywna czy to normalne? czy czasem system jej sam nie wlancza (_odrazu_ → od razu) ORT i ona dziala caly czas? Po prostu chcial bym zeby sie wlanczala tylko wtedy gdy jest mi potrzebna a w tym momencie nie wiem czy ona teraz jest wlaczona czy nie:P

Mam zainstalowanego skype ale w zakladce urzadzenia wideo nie moge jej wybrac, pisze ze nie znaleziono urzadzenia :( czyzbym musial zainstalowac do niej jakies sterowniki? jesli tak to jakie? Dodam ze to kamera Microsoft LifeCam VX-3000

Dodam ze to kamera Microsoft LifeCam VX-3000
:ph34r:

Nazwa wskazuje że pewnie nie jest w pełni obsługiwana pod Linuksem :P

Co do diody, kiedyś widziałem na jakilinux.org poradnik do ASUSa, zabawa diodami. Trzeba było zmieniać wartości odpowiednich plików w katalogu /proc, więc spróbuj tam poszukać jakiegoś pliku od kamery, z zawartością 1 lub 0 ;)

Zainstaluj Cheese czy jakoś tak (nie pamiętam dokładnie), był taki prosty program pod GNOME właśnie do kamerki, wyświetlał obraz, miał możliwość nagrywania wideo i coś tam jeszcze ;)

Co do diody to ona mi nie przeszkadza ale zastanawia mnie to czy zaswiecona dioda swiadczy o tym ze kamerka caly czas chodzi czy nie:) Gdy kupowalem ta kamerke to smialem sie sam z siebie bo bylem pewny ze na plycie raczej sterownikow do linuksa nie znajde:P co do programu ktory mi podales to jeszcze nie szukalem nic na jego temat ale zaraz sie tym zajme ;)