nagardd Napisano Wrzesień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2008 Witam, Mam nastepujacy problem w Bash'u: Zmienna $zmienna moze zawierac rozne wartosci. Np. $zmienna=string1 $zmienna=string1/string2 Chcialbym aby skrypt wczytal zmienna i wyszukal zdefiniowany wzorzec znaku np. "/" i zamienil go na inny. - Wzorzec moze byc dowolny - Znak ktory jest szukany nie koniecznie musi istniec W moim skrypcie zmienna $TZ moze miec rozne wartosci jak: Japan lub US/Pacific. Nastepnie ta zmienna przekazuje do sed: sed "s/timezone=.*/timezone=$TZ/g" sysidcfg > sysidcfg.new Niestety gdy $TZ zawiera "/" to sed sie wywala. Prosze o pomoc, Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2008 W poleceniu s sed traktuje następny znak po s jako separator pól. Zatem, aby uniknąć problemu z / można zrobić np. sed "s#timezone=.*#timezone=$TZ#g" sysidcfg > sysidcfg.new Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nagardd Napisano Wrzesień 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2008 W poleceniu s sed traktuje następny znak po s jako separator pól. Zatem, aby uniknąć problemu z / można zrobić np. sed "s#timezone=.*#timezone=$TZ#g" sysidcfg > sysidcfg.new Dziala, dzieki wielkie. Czytajac tutoriale na sieci do sed'a nie spotkalem sie z ta opcja "#". Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie mojego postu. Czy da sie w bash'u czytac litera po literze zmienna zawierajaca dany text np "abcdef" i potem zamienic np "c" na "x" jesli spelniony zostanie jakis warunek? Pozdrawiam, Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2008 Czy da sie w bash'u czytac litera po literze zmienna zawierajaca dany text np "abcdef" i potem zamienic np "c" na "x" jesli spelniony zostanie jakis warunek? Nie napisałeś o co konkretnie chodzi (najlepiej jakiś przykład) więc nie jestem w stanie udzielić konkretnej odpowiedzi ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nagardd Napisano Wrzesień 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2008 Chodzi mi o taki teoretyczny przyklad. Zmienna $zm zawiera ciag znakow "abcd*efgh". Jeli w tym ciagu znakow wystepuje "*" to zamien to na "$". Jesli nie ma znaku "*" tzn. $zm="abcdefgh" to nie rob nic. Pozdrawiam, Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2008 [ecik@ecik ~]$ echo abcd*efgh abcd*efgh [ecik@ecik ~]$ echo abcd*efgh | sed "y#*#\$#" abcd$efgh [ecik@ecik ~]$ echo abcdefgh | sed "y#*#\$#" abcdefgh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nagardd Napisano Wrzesień 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2008 Dzieki! O to mi chodzilo. Pozdrawiam, Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi