.::adam_wad::. Napisano Październik 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2008 Witam skopiowałem sobie plik smb.conf z samby 2.7 z redhata i nie działa windowsy nie widzą tego kompa natomiast ja widze reszte kompów smbclient oto config [global] workgroup = beskidy server string = Samba Server RedHat hosts allow = ALL client code page = 852 character set = ISO8859-2 log file = /var/log/samba/%m.log max log size = 50 security = share socket options = TCP_NODELAY [public] comment = Public path = /samba public = yes writable = yes printable = no write list = @staff create mode = 0777 browseable = yes Dodam iż pracuje już jedna samba na sieci ale nawet jak ją odepne to dalej kicha Już trochu się męcze i nie wiem co dalej to pierwszy kontakt z fedorką prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyar33 Napisano Październik 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2008 1. Czy chodzi u Ciebie winbind jako serwer wins? 2. Ustawiłeś w Windowsach Sambę jako serwer wins? 3. Czy Samba i Windowsy są w tej samej grupie roboczej - chodzi o nazwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Październik 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2008 Na jakim systemie jest samba. Jeśli to Fedora 9 lub nowsza to zainteresuje się wersjami... Nie sądzisz, że od 2.7 do 3.2 mogło się trochę zmienić? Patrz co dzieje się w logach ( ewentualnie włącz jakiś lekki debug ). server string = Samba Server RedHat Dla pewności ustaw sobie netbios name i sprawdź czy ruch nie trafia na stary serwer (taka sama nazwa). Jeśli masz dhcp to sprawdz czy nie ma netbios-name-servers na stary serwer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.::adam_wad::. Napisano Październik 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2008 odp. 1. NIe 2. Nie 3. Tak I mam w tej chwili podpięte 2 serwery samby w jednej sieci obydwa maja te samą grupe roboczą lecz inną nazwe netbios name nie ustawiałem czyli (_wzioł_ → wziął) ORT wartość hosta Na chwile obecną chciałbym używać 2 naraz Na chwile obecną doszłem do 2 rzeczy 1. Po nazwach nie działa i nie widzi czyli jakby problem z firewall'em w mojej fedorce ale raczej nie jest włączony] natomiast po adresie 192.168..... mam połączenie 2. debug level = 2 i dostaje że bind failed on port 445 Socket address 0.0.0.0. Error = Address already in use bind failed on port 139 Socket address 0.0.0.0. Error = Address already in use Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus Napisano Październik 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2008 1. Po nazwach nie działa i nie widzi czyli jakby problem z firewall'em w mojej fedorce ale raczej nie jest włączony] natomiast po adresie 192.168..... mam połączenie U mnie kiedyś objawy były identyczne, a sposobem na to było właśnie włączenie WINS w Sambie wins support = yes i ustawienie w Windowsach Samby jako serwera WINS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Październik 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2008 2. debug level = 2 i dostaje że bind failed on port 445 Socket address 0.0.0.0. Error = Address already in use bind failed on port 139 Socket address 0.0.0.0. Error = Address already in use Wiem, że to naiwne, ale wolę spytać. Czy przypadkiem nie uruchomiłeś samby nie wyłączywszy działającej? Uruchamiaj usługi poleceniem service. Ewentualnie sprawdź co na tych portach siedzi. Co do rozwiązywania nazw to sprawdź zachowanie przy wyłączonym firewallu (service iptables stop). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.::adam_wad::. Napisano Październik 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2008 Znaczy drugą sambe mam na druugim serwerze działającą, chce przegrać zasoby z tamtej i dopiero ją wyłączyćale zanim to zrobie chce ją przetstować Druga samba działa na cały czas na drugim serwerze w tej samej sieci Po adresach (192.1....) widze że są zasoby udostępnione katalogi ale i tak nie moge nic z nimi zrobić EDIT Już widze po nazwach serwer ale w dalszym ciągu mam problem z wejściem do udostępnionego zasobu zminiłem chown katalogu na nobody/nobody security = share public = yes writable = yes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi