lantis Napisano Październik 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2004 Witam, zainstalowałem sobie XFCE4, niestety nie mogę zmusić xterma (który jest uruchamiany poprzez skrypt XFACE'a o nazwie xfterm4) do wyświetlania i wpisywania polskich znaków. Czy ktoś sobie z tym poradził? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaW Napisano Październik 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2004 W pliku ~/.Xresources zmieniłem: xterm*font: fixed na: xterm*font: -misc-fixed-medium-r-normal-*-14-*-*-*-c-*-iso8859-2 Pomocne tu może być polecenie xfontsel W pliku /etc/sysconfig/i18n zmieniłem również LANG="pl_PL.UTF-8" na LANG="pl_PL" Dzieki temu zabiegowi otrzymałem poprawnie wyświetllane fonty w xtermie. Niestety spowodowało to złą obsługę polskich fontów pod konsolą tty (wyświetlane są krzaczki). Nadal również otrzymuję krzaki na wydrukach w trybie txt :-( Czy może ktoś zna sposób na taką konfigurację aby zarówno tty, xterm i drukarka obsługiwały polskie czcionki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2004 xterm*font: -misc-fixed-medium-r-normal-*-14-*-*-*-c-*-iso8859-2 Lepiej użyć czcionki -misc-fixed-medium-r-normal--14-130-75-75-c-70-iso10646-1 (czy jakoś tak). Tak samo w XMMSie warto ją wybrać (i zaznaczyć te dwie opcje nad polami z czionkami). W pliku /etc/sysconfig/i18n zmieniłem również LANG="pl_PL.UTF-8" na LANG="pl_PL" Wyłączenie UTF-8 nie jest zalecane, bo http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...findpost&p=5377 Żeby móc wprowadzać pliterki w konsoli trzeba zrobić to: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...findpost&p=7919 Proponuję też ściągnąć mc z Rawhide'a - nałożono na niego kilka parchy związanych z obsługą UTF-8. Jeszcze nie działa tylko poprawnie Pomoc (błąd już zgłosiłem), ale to tylko kwestia czasu :-) /update/ Można korzystać też z uxterm :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi