konfucjusz Napisano Październik 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2008 Witam serdecznie, czy komus z szanownych uzytkownikow forum, dziala skype w wersji 2.0 na 64 bitowej platformie fedory Piszac "dziala", mam na mysli czy moze sie ktos gdziekolwiek dodzwonic , czy slyszy dzwiek itp (ja niestety nie moge) Googlujac spotkalem sie z tym , ze niestety wersja 64 sprawia drobne problemy Po wpisaniu w terminalu skype dostaje takie bledy ALSA lib control.c:874:(snd_ctl_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_ctl_pulse.so ALSA lib pcm.c:2144:(snd_pcm_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_pcm_pulse.so ALSA lib pcm.c:2144:(snd_pcm_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_pcm_pulse.so ALSA lib control.c:874:(snd_ctl_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_ctl_pulse.so ALSA lib pcm.c:2144:(snd_pcm_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_pcm_pulse.so ALSA lib pcm.c:2144:(snd_pcm_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_pcm_pulse.so ALSA lib control.c:874:(snd_ctl_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_ctl_pulse.so ALSA lib pcm.c:2144:(snd_pcm_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_pcm_pulse.so ALSA lib pcm.c:2144:(snd_pcm_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_pcm_pulse.so ALSA lib control.c:874:(snd_ctl_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_ctl_pulse.so ALSA lib control.c:874:(snd_ctl_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_ctl_pulse.so ALSA lib control.c:874:(snd_ctl_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_ctl_pulse.so ALSA lib control.c:874:(snd_ctl_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_ctl_pulse.so ALSA lib control.c:874:(snd_ctl_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_ctl_pulse.so ALSA lib control.c:874:(snd_ctl_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_ctl_pulse.so ALSA lib control.c:874:(snd_ctl_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_ctl_pulse.so ALSA lib control.c:874:(snd_ctl_open_conf) Cannot open shared library /usr/lib/alsa-lib/libasound_module_ctl_pulse.so czego skype nie probuje dostac sie do bibliotek lib64, gdzie akurat te pliki sie znajduja i pytanie poza konkursem czy istnieje jakis inny sposob (szybszy) na zmiane ustawienia klawiatury poza wymeldowywaniem sie z systemu, czesto musze "biegac pomiedzy" klawiatura polska, a niemiecka i takie wymelgowywanie sie meczy z deczka Teraz mam niemiecka, wiec sorki, za brak polskich znakow Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2008 Jeśli chodzi o skype to ja na 64-bitowych dystrybucjach linuksa używam wersji "dynamiczne binaria" po rozpakowaniu archiwum ze skype "dynamic binnary " wchodze do rozpakowamnego katalogu , sprawdzam czy plik "skype" ma status "wykonywalny " Jeśli tak jest to klikam na ten plik i mam uruchomione skype niezależnie od architektury ; 64 , czy 32 bitowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konfucjusz Napisano Październik 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2008 Dzieki Darku, za pokazanie innej mozliwosci Niestety albo cos schrzanilem, albo u mnie to nie dziala sciagnalem wersje dynamicznych binariow z tej stronki http://linux.softpedia.com/progDownload/Sk...ownload-68.html rozpakowalem unrarem, dostalem sie do rozpakowanego folderu, kliknalem na plik skypa i ... uruchomil sie owszem, ale dzieje sie to samo, brak dzwieku i brak mozliwosci zadzwonienia /EDIT Okey poradzilem sobie. Zainstalowalem ponownie skype ze strony glownej skype.com Wywalilem wszystko co zwiazane bylo z PulseAudio W opcjach audio w skypie ustawilem wszystkie mozliwosci na default i ku mojemu zdumieniu chodzi wszystko jak ta lala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi