ippo Napisano Maj 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2009 Zerknij do wiki archa, link wkleiłem wyżej. Swap mam 2x RAM (2x512). Pod fedorą dość często system mi swapuje, dość powiedzieć, że wg htop po uruchomieniu systemu żre mi ponad 200 MB. Wystarczy odpalić firefoksa i przesuwanie/zmiana rozmiaru okien już się przycina i włącza się często wentylator. Zatem możliwe jest, to, o czym wspominasz, że swap jest zapchany. Ale z drugiej strony, na tym samym lapku mam stabilnego debiana i pod fluxboksem po uruchomieniu bierze mi ponad 100 MB RAMu a wentylator włącza się przy gimpie albo flashu w firefoksie. Nie wiem, jak jest ze swapem ale podejrzewam, że raczej wyjątkowo jest wykorzystany. Poprzednie moje distro, czyli arch+fluxbox i naprawdę chyba raz zauważyłem swapowanie. Hibernacja spod debiana też mi nie chce działać. Podejrzewam coś jeszcze - używam gruba od fedory i wpisy dot. fedory są oryginalne (identyfikacja dysków po UUID) a wpisy dot. debiana są wklejone z gruba debiana (po instalacji fedory doinstalowałem debiana, który nadpisał mi grub ale przywróciłem go z płyty instalacyjnej fedory dodając wpisy z gruba debiana). Grub debiana używa oznaczeń /dev/hda/. Mimo tego, grub poprawnie ładuje mi oba systemy. Natomiast z nadpisanym grubem przez debiana fedora się nie chciała ładować. A w linku, który wkleiłeś, napisano, że APM został wyparty przez ACPI i TU masz ładnie opisane wszystkie stany (nie)aktywności komputra. EDYTA: Ostatnie spostrzeżenia - od kiedy mam tylko 1 system na dysku i wszystkie partycje czyli "/", "/home" i swap są primary - hibernacja automagicznie działa!! Wprawdzie nie pod fedorą, ale może jest to jakaś reguła ogólna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi