Skocz do zawartości

Przezroczysty Terminal Na Pulpicie

pablik

Rekomendowane odpowiedzi

Witka, widziałem gdzieś na stronkach na zrzutach ekranu że ludzie mają na puplpicie przezroczysty terminal bez scrololbra i paska tytułowego, czy ktoś może ma tak zrobione i zapodał by swojego konfiga, bo mi to nie wychodzi coś,

aha i jak zrobić żeby Midnight Commander poprawnie się wyświetlał w Eterm/Aterm, kiedyś o tym widziłem posta ze wrzuconym .Xresources na tym forum ale teraz go nie mogę namierzyć....

pomóżcie jak możecie

Paweł

W Gnome to będzie tak:

Otwierasz terminal, edycja -> profile -> edycja

zmiana przezroczystości w zakładce efekty, pasek przewijania.... ech, znajdziesz ;)

kiedyś o tym widziłem posta ze wrzuconym .Xresources na tym forum ale teraz go nie mogę namierzyć....

może chodziło Ci o to?

Pozdrawiam

W Gnome to będzie tak:

Otwierasz terminal, edycja -> profile -> edycja

zmiana przezroczystości w zakładce efekty, pasek przewijania.... ech, znajdziesz ;)

kiedyś o tym widziłem posta ze wrzuconym .Xresources na tym forum ale teraz go nie mogę namierzyć....

może chodziło Ci o to?

Pozdrawiam

W sumie doszedłem, ale jest jeszce problem jak w Etermie ustawić inną czcionkę(to mniejszy problem)

Oraz jakimi parametrami w etermie ustawić żeby MC wyświetlał się naormalnie a nie krzakami

Aha i jeszce jak we Fluxboxie wstawić do autostartu go bo gdy wpiszę w ~/.Xclients to nie zdąża się ładować tapeta i mam Eterma zamiast przezroczystego czarnego :(

Paweł