lantis Napisano Październik 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2004 Zainstalowałem skype'a z paczki rpm dostępnej na stronie skype'a. Zainstalował się bez problemu, loguje się też bez problemu. Słyszę sygnał dzwonienia, odbieram -żadnego błędu, lecz nic nie słyszę zarówno ja jak i mój rozmówca. Mikrofon jest OK, suwaki w KMix na max, mp3 działają bez problemu. Mam karte Fortemedia 801, używam XFCE4 (żadnego arts) PS gdy odpale skypa w terminalu też nie zgłasza na konsoli żadnych błędów. Pomocy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Październik 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2004 U mnie działa OK, więc coś masz pewnie z konfiguracją Uruchom sobie jakiś monitor obciążenia sieci ( np. gkrellm ) i sprawdź czy po rozpoczęciu rozmowy wzrasta obciążenie sieci ( jedna rozmowa w skype to jakieś 3-6 kb/s transferu ) Jeżeli wzrasta - to mikrofon masz ok, problem jest z odbieraniem/dekodowaniem Jeżeli nie wzrasta - to sprawdź mikrofon/ustawienia dźwięku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lantis Napisano Październik 25, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2004 hmmm.... dzisiaj włączylem skypa i połączyłem się z kumplem - i słyszałem go - niestety bardzo cicho mimo ze w alsamixer wszystko mialem na max. Niestety on mnie nie słyszał. Możliwe jest żeby moja karta nie miała trybu full-duplex? (Fortemedia 801) może sam sobie odpowiem: uruchomiłem program o nazwie muse i wypisał mi cos takiego: [*] Found soundcard on /dev/dsp . full duplex supported. good . mixing 16bit 44100Hz stereo ... fullduplex jest- wiec problem musi byc gdzie indziej (dodam ze mikrofon jest sprawny - uzywam go do nadawania radia na linuksie i dziala) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Październik 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2004 Włącz Kmix i w opcjach"wejscie" przy mikrofonie zapal czerwona lampke, albo w alsamikser włacz nagrywanie przez mikrofon (chba spacja, na mikrifonie) wtedy pokarze sie CAPTURE u góry, co oznacza przechwyt sygnalu z danego źródla. POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lantis Napisano Październik 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2004 Mikrofon mam (i miałem) wybrany - szukam przyczyny dalej... pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Październik 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2004 Poszukaj opcji PCM w kmixer i daj głośniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lantis Napisano Listopad 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2004 chyba wszystkiego już próbowałem.... ale już działa - problemy zniknęły po wyrzuceniu na śmietnik fm-801 i zainstalowaniu Sound Blastera 128 PCI PS. wyrzucajcie FM-801 - ja się właśnie dowiedziałem że przez tyle lat nie słyszałem ze swojej karty dźwiękowej BASU.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi