Skocz do zawartości

Skype - Nic Nie Słychać

lantis

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem skype'a z paczki rpm dostępnej na stronie skype'a. Zainstalował się bez problemu, loguje się też bez problemu. Słyszę sygnał dzwonienia, odbieram -żadnego błędu, lecz nic nie słyszę zarówno ja jak i mój rozmówca. Mikrofon jest OK, suwaki w KMix na max, mp3 działają bez problemu.

Mam karte Fortemedia 801, używam XFCE4 (żadnego arts)

PS gdy odpale skypa w terminalu też nie zgłasza na konsoli żadnych błędów.

Pomocy!

U mnie działa OK, więc coś masz pewnie z konfiguracją

Uruchom sobie jakiś monitor obciążenia sieci ( np. gkrellm ) i sprawdź czy po rozpoczęciu rozmowy wzrasta obciążenie sieci ( jedna rozmowa w skype to jakieś 3-6 kb/s transferu )

Jeżeli wzrasta - to mikrofon masz ok, problem jest z odbieraniem/dekodowaniem

Jeżeli nie wzrasta - to sprawdź mikrofon/ustawienia dźwięku

hmmm.... dzisiaj włączylem skypa i połączyłem się z kumplem - i słyszałem go - niestety bardzo cicho mimo ze w alsamixer wszystko mialem na max. Niestety on mnie nie słyszał. Możliwe jest żeby moja karta nie miała trybu full-duplex? (Fortemedia 801)

może sam sobie odpowiem: uruchomiłem program o nazwie muse i wypisał mi cos takiego:

[*] Found soundcard on /dev/dsp
.  full duplex supported. good
.  mixing 16bit 44100Hz stereo

... fullduplex jest- wiec problem musi byc gdzie indziej (dodam ze mikrofon jest sprawny - uzywam go do nadawania radia na linuksie i dziala)

• 4 weeks later...

chyba wszystkiego już próbowałem....

ale już działa :D - problemy zniknęły po wyrzuceniu na śmietnik fm-801 i zainstalowaniu Sound Blastera 128 PCI :lol:

PS. wyrzucajcie FM-801 - ja się właśnie dowiedziałem że przez tyle lat nie słyszałem ze swojej karty dźwiękowej BASU.... :(

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...