urys Napisano Październik 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2004 jak się buduje pakiety rpm z src.rpm zoptymalizowane pod dany sprzęt?? pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2004 rpm -bb nazwa.spec a jesli chodzi o szczegoly to musisz poszukac na google jest tam troche pisow jak buduje sie pakiety jak tworzy sie pliki spec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irenś Napisano Październik 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2004 Witka. Jeśli chcesz zbudować pod konkretyn procek to zrób tak: rpmbuild --rebuild --target=SYMBOL_PROCKA xyz.src.rpm gdzie SYMBOL_PROCKA to np: Athlon, i686, i586 itp a xyz to nazwa (_rpma_ → RPM-a) ORT ze zródłami. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2004 rpmbuild --rebuild --target=SYMBOL_PROCKA xyz.src.rpm Tak zbudowane paczki nie będą całkowice ztuningowane. Warto jeszcze sobie w ~/.rpmrc ustawić odpowiednie flagi kompilatora. Niektóre pliki spec nie biorą pod uwagę $RPM_OPT_FLAGS, więc powinno się jeszcze określić CFLAGS, CXXFLAGS i LDFLAGS. http://www.dobremiasto.net/~hoppke/too_muc...pm/2_intro.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urys Napisano Październik 28, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2004 zrobiem tak jak mowiliscie i wyszlo tak: [root@localhost SRPMS]# rpmrebuild --rebuild arts-1.3.1-0.1.src.rpm bash: rpmrebuild: command not found [root@localhost SRPMS]# rpmbuild --rebuild arts-1.3.1-0.1.src.rpm Instalacja arts-1.3.1-0.1.src.rpm ostrzeżenie: użytkownik than nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa than nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik than nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa than nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik than nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa than nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik than nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa than nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik than nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa than nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik than nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa than nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik than nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa than nie istnieje - użyto grupy root błąd: Niespełnione zależności budowania: alsa-lib-devel >= 1.0.2 jest wymagany przez arts-1.3.1-0.1 qt-devel >= 1:3.3.3 jest wymagany przez arts-1.3.1-0.1 audiofile-devel jest wymagany przez arts-1.3.1-0.1 esound-devel jest wymagany przez arts-1.3.1-0.1 i co teraz instalowac te pakiety z rpm czy tez kompilowac?? a co z uzytkownikiem grupa than ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2004 i co teraz instalowac te pakiety z rpm czy tez kompilowac?? Jak chcesz to też możesz przekompilować src.rpm. To zależy od Ciebie na ile chcesz mieć system dostosowany do Twojego sprzętu. a co z uzytkownikiem grupa than ?? A tym to nie musisz się przejmować. Takie sobie ostrzeżenie i tyle :-) Mała uwaga - nie kompiluj paczek na koncie roota! Przygotuj sobie swoje własne środowisko na koncie zwykłego użytkownika: http://www.dobremiasto.net/~hoppke/too_muc...n/rpm/1_01.html http://fedoranews.org/tchung/rpmbuild/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urys Napisano Październik 30, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 Udalo mi sie skompolowac trzy pakiety arts-1.3.1-0.1.src.rpm qt-3.3.3-0.2.src.rpm taglib-1.3-1.1.src.rpm Pojawily mi sie piekne paczki arts-1.3.1-0.1.athlon.rpm qt-devel-3.3.3-0.2.athlon.rpm arts-debuginfo-1.3.1-0.1.athlon.rpm qt-MySQL-3.3.3-0.2.athlon.rpm arts-devel-1.3.1-0.1.athlon.rpm qt-ODBC-3.3.3-0.2.athlon.rpm qt-3.3.3-0.2.athlon.rpm qt-PostgreSQL-3.3.3-0.2.athlon.rpm qt-config-3.3.3-0.2.athlon.rpm taglib-1.3-1.1.athlon.rpm qt-debuginfo-3.3.3-0.2.athlon.rpm taglib-debuginfo-1.3-1.1.athlon.rpm qt-designer-3.3.3-0.2.athlon.rpm taglib-devel-1.3-1.1.athlon.rpm juz sa zainstalowane biore sie za kompilowanie kde* i w kazdym przypadku cos sie krzaczy czegos brakuje juz nia wim co mam doinstalowac Na przyklad przy kdelib ...................................... ui/libkdeui.la ../kdesu/libkdesu.la ../kwallet/client/libkwalletclient.la -lz -lfam /usr/bin/ld: cannot find -lselinux collect2: ld returned 1 exit status make[3]: *** [libkio.la] Error 1 make[3]: Leaving directory `/usr/src/redhat/BUILD/kdelibs-3.3.1/kio' make[2]: *** [all-recursive] Error 1 make[2]: Leaving directory `/usr/src/redhat/BUILD/kdelibs-3.3.1/kio' make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory `/usr/src/redhat/BUILD/kdelibs-3.3.1' make: *** [all] Error 2 błąd: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.74037 (%build) Błędy budowania RPM-a: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.74037 (%build) Prosze o pomoc bo juz nie wiem gdzie szukac bledu a juz nie mam sily, zjednej strony a z grugiej sie zawziolem ma ta kompilacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 juz sa zainstalowane Pakietów debuginfo nie instaluj. One są potrzebne tylko przy analizowaniu błędów w programach. Jak chcesz, to wrzuć do ~/.rpmmacros %debug_package %{nil} i nie będą się budować :-) /usr/bin/ld: cannot find -lselinux Przeciez masz wyraźnie napisane, że brakuje libselinux-devel ;-) make[3]: Leaving directory `/usr/src/redhat/BUILD/kdelibs-3.3.1/kio' Już pisałem, żebyś nie budował paczek jako root... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urys Napisano Październik 30, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 ju bibloteki doinstalowane a jesli chodzi o konto to wystarczy zalozyc usera?? i sie na niego przelogowac?? pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 a jesli chodzi o konto to wystarczy zalozyc usera?? i sie na niego przelogowac?? Nie powiesz mi teraz, że cały czas siedzisz na roocie? Tak, załóż sobie zwykłe konto, utwórz plik ~/.rpmmacros i dopisz odpowiednie ustawienia. Ja mam mniej więcej tak: %_topdir /home/y4kk0/rpm %_tmppath /home/y4kk0/rpm/tmp %packager gajownik %vendor Replikatorzy szarej rzeczywistości %_arch athlon %_build_arch athlon #%_host i686-pc-linux-gnu %_host i686-redhat-linux-gnu %_build_arch athlon %_host_cpu athlon %debug_package %{nil} Oczywiście musisz stworzyć odpowienią strukturę katalogów jak w /usr/src/redhat (wystarczy to przekopiować). Zresztą przejrzyj te linki co Ci dałem powyżej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urys Napisano Październik 30, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 czemu nie mona kompilowa z komta roota?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 czemu nie mona kompilowa z komta roota?? Jeśli nie ma potrzeby robienia czegoś na koncie roota, to się tego nie robi. Zapoznaj się z tym: http://skawina.eu.org/linux/root101.html http://apcoln.linuxpl.org/pokaz_artykul.php?artid=7 (końcówka, a szczególnie ostani cytat ). Np. robiłem sobie kiedyś swój własny plik spec. Prze głupią literówke usunąłbym sobie pół systemu. Na szczęście robiłem wszystko na zwykłym koncie, więc dostałem tylko informacje o braku dostępu :-) Robienie wszystkiego na koncie superużytkownika jest głupim przyzwyczajeniem z Windows i należy się tego wyzbyć. Gdyby programiści MS nie szli tak na rękę użytkownikom i standardowo założone konto w Win nie miało uprawnień administratora, to nie było by tyle wirusów. No cóż, jak się idzie na prostotę, to potem ma się takie efekty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urys Napisano Październik 30, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 ZWYCIESTWO !!! KDE 3.3.1 skoplilowane ) no i przy okazji xorg ) Jak ktos chce to jakos udostepnie paczki rpm kde i xorga zoptymalizowane pod athlona-xp dajcie znac jak was to interesuje to pomysle jak wam to wystawic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 KDE 3.3.1 skoplilowane ) no i przy okazji xorg ) Tak z ciekawości - z jakimi flagami kompilatora to kompilowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urys Napisano Październik 31, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 CFLAGS="-march=athlon-xp -O2 -fomid-frame-pointer -s" CXXFLAGS="-march=athlon-xp -O2 -s" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi