Płotek Napisano Listopad 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2008 witam, mam pytanie, piszę właśnie skrypt (korzystam z gtkdialogu) i chciałbym ten skrypt zabezpieczyć hasłem. Jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to trzymanie tych danych w pliku, ale jak sprawić żeby dostępu do tego pliku nie mial każdy , bo wówczas będzie to bez sensu? //EDIT: Plus jeszcze pojawił mi się problem z gtkdialogiem, sciagnalem jakas wersje dla red hat 9.0 i w sumie nawet dziala, ale dajmy na to kod z przykładów: #! /bin/bash export MAIN_DIALOG=' <vbox> <edit> <variable>EDITOR</variable> <width>350</width><height>150</height> <default> "This is the default text of the editor." </default> </edit> <hbox> <button cancel></button> <button ok></button> </hbox> </vbox> ' ZMIENNA=`gtkdialog --program=MAIN_DIALOG` echo $ZMIENNA; nie wyswietla wewnatrz defaultowego tekstu, ani tez nie ma potem w zmiennych wpisanego tekstu, moglby ktos to dla mnie sprawdzic, czy wina lezy u mnie, czy w kodzie, co musze ewentualnie zmienic, proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Listopad 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2008 witam, mam pytanie, piszę właśnie skrypt (korzystam z gtkdialogu) i chciałbym ten skrypt zabezpieczyć hasłem. Jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to trzymanie tych danych w pliku, ale jak sprawić żeby dostępu do tego pliku nie mial każdy , bo wówczas będzie to bez sensu? Rozumiem, że chodzi zarówno o zaszyfrowanie skryptu przed wykonaniem, jak i zabezpieczenie przed dostępem do pliku (tak, żeby inny nie mogli czytać zawartości pliku ze skryptem)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Grudzień 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2008 Nie wiem czy problem ciągle aktualny, ale jeżeli skrypt jest w pliku to po prostu potrakuj go Perlowym cryptem (http://perldoc.perl.org/functions/crypt.html). Trzymaj w wersji zakodowanej, stworz sobie skrypt pomocniczy typu "initiate_encrypted_script" i przed uruchomieniem pytaj o haslo, odkoduj plik, sprawdz czytelnosc pliku (czyt.: sprawdz, czy zostal prawidlowo odkodowany), odpal skrypt. Nie wiem czy o to dokładnie chodzi. Pozdrawiam, Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi