irvin Napisano Grudzień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2008 Witam, Mam paskudny problem - mianowicie, miałem w planach aktualizację fedory z wersji 9 na 10, pomijając wszystko co się działo pomiędzy (już sam nie pamietam czemu, coś tam jeszcze dłubałem w czymśtam niewiele znaczącym) nieopatrznie zainstalowałem sobie pakiet fedora-release-10.90-1.noarch.rpm. Oczywiście moje wszystkie repo pozamieniały się na linki do wersji 10.90, które to linki nie istnieją (bo poza kojim nie widziałem na żadnym z nich katalogu dla 10.90) i teraz nijak ugryźć tej aktualizacji... Nie mogę sobie zainstalować fedora-release-10-1.noarch.rpm ani fedora-release-10-1.1.noarch.rpm bo... są starsze. Może niejasno to napisałem - generalnie cel mojej wypowiedzi wklejam poniżej: http://rpm.livna.org/fedora/10.90/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404: Not Found Trying other mirror. http://livna.cat.pdx.edu/fedora/10.90/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404: Not Found Trying other mirror. http://wftp.tu-chemnitz.de/pub/linux/livna/fedora/10.90/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404: Not Found Trying other mirror. Jedyne czego teraz chcę, to zdałngrejdować listę repozytoriów do wersji 10 i zrobić aktualizację. Any ideas? (Aha, żeby nie było - przegooglałem pół neta za rozwiązaniem i ni huhu nic nie znalazłem, gaddemit - więc trzymając się sentencji 'Polak potrafi', wkońcu udało mi się zapsuć coś tak trywialnego, ktoś może będzie mi w stanie pomóc). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2008 Nie mogę sobie zainstalować fedora-release-10-1.noarch.rpm ani fedora-release-10-1.1.noarch.rpm bo... są starsze. Użyj opcji --force przy wywoływaniu RPM-a, tj. zainstaluj paczkę release poleceniem: rpm -Uvh --force fedora-release-10-1.noarch.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irvin Napisano Grudzień 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2008 Użyj opcji --force przy wywoływaniu RPM-a, tj. zainstaluj paczkę release poleceniem: rpm -Uvh --force fedora-release-10-1.noarch.rpm Dzięki wielkie! Próbowałem tego (_rpm'a_ ? RPM-a) ORT wcześniej zainstalować z force-m jakoś przez yuma, o samym rpm nie pomyślałem... Anyway, po doinstalowaniu mu wcześniej fedora-release-notes w ten sam sposób poszło bez problemów. A z innych wiadomości - nawróciłem się na pytania na forum Zwykle wolałem googlać 3 dni i się męczyć, niż zapytać mądrzejszych - ale jak to powiedział śp. prof. Randy Pouch, "Jeśli coś idzie źle, to znaczy że zdobywamy doświadczenie po to żeby później mogło być lepiej." Temat do zamknięcia i zsolvedowania w tytule (nie widzę u siebie przy edycji postu, możliwości zmiany tytułu, więc albo oślepłem, albo takowej nie mam ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi