lukibest Napisano Grudzień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2008 Witam Nie moge skonfigurowac postfix zeby wysylal mi mail do konta ktore jest skonfigurowane na exchangu. Podobna sprawa byla z sendmailem. Odnosze wrazenie ze cos ostro namieszalem. Dokladnie to tak: Serwer exchange z kontami uzytkownikow i Fedora z postfixem lub sendmailem, ktora ma wysylac maile do uzytkownikow. Wiem w googlu jest tego duzo ale wszystko z serwerem poczty a ja potrzebuje prostego klienta ktory bedzie wysylal do usera w exchangu maila. Nie chce konfigurować calego serwera poczty.... Jak wysylam: mail [email protected] to otrzymuje w /var/log/maillog że Unable to relay [email protected]. Prosba czy moze ktos mi step by step powiedziec co gdzie i jak, bo zapewne to odnosi sie do wpisania kilku linijek a ja ugrzęzłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukibest Napisano Grudzień 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2008 Wiem dlaczego nikt nie chce odpowiedziec na pytanie i wcale sie nie dziwie.... Wiec tak: Po pierwsze jest to mój pierwszy raz jesli chodzi o linuksa Po drugie prosze w takim razie o wyjasnienie jak wysylam maila z linuksa do kogos przez serwer exchange to potrzebuje uwierzytelnienia. Jak to się i gdzie odbywa w linuksie? czy musze stworzyc jakies plik z loginem i halsem użytkownika ? Moze jakies linki bo mam taki error jak uzywam sendmaila localhost sendmail[17756]: mB4Fvx9W017754: to=<[email protected]>, ctladdr=<[email protected]> (0/0), delay=00:01:02, xdelay=00:01:02, mailer=esmtp, pri=120497, relay=domena.com. [xx.xx.xx.xx], dsn=4.0.0, stat=Deferred: 454 5.7.3 Client was not authenticated. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukibest Napisano Grudzień 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2008 Powiem Wam że to forum jest cudowne, szybkie i konkretne odpowiedz , żadne forum jeszcze tak mnie nie mobilizowało. A wiec tak do wysylania mail z fedory do serwera exchange użyłem postfix w pliku main.cf zrobiłem tak relayhost = [serwer exchange] smtp_sasl_auth_enable = yes smtp_sasl_password_maps = hash:/etc/postfix/sasl_passwd smtpd_sasl_security_options = noanonymous w pliku etc/postfix/sasl_passwd ktory stworzylem zapisalem haslo serwer exchange login:haslo i pozniej konwersja do db /usr/sbin/postmap /etcpostfix/sasl_passwd Skasowalem pliczek sasl_passwd, restart postfixa iiiiiiiii !!!!!!! mail [email protected] Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Bez Was nic by nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi