Skocz do zawartości

Postfix Wysylanie Do Exchange

lukibest

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie moge skonfigurowac postfix zeby wysylal mi mail do konta ktore jest skonfigurowane na exchangu. Podobna sprawa byla z sendmailem. Odnosze wrazenie ze cos ostro namieszalem. Dokladnie to tak:

Serwer exchange z kontami uzytkownikow i Fedora z postfixem lub sendmailem, ktora ma wysylac maile do uzytkownikow.

Wiem w googlu jest tego duzo ale wszystko z serwerem poczty a ja potrzebuje prostego klienta ktory bedzie wysylal do usera w exchangu maila. Nie chce konfigurować calego serwera poczty....

Jak wysylam:

mail [email protected]

to otrzymuje w /var/log/maillog że Unable to relay [email protected].

Prosba czy moze ktos mi step by step powiedziec co gdzie i jak, bo zapewne to odnosi sie do wpisania kilku linijek a ja ugrzęzłem.

Wiem dlaczego nikt nie chce odpowiedziec na pytanie ;) i wcale sie nie dziwie....

Wiec tak:

Po pierwsze jest to mój pierwszy raz jesli chodzi o linuksa

Po drugie prosze w takim razie o wyjasnienie jak wysylam maila z linuksa do kogos przez serwer exchange to potrzebuje uwierzytelnienia. Jak to się i gdzie odbywa w linuksie? czy musze stworzyc jakies plik z loginem i halsem użytkownika ? Moze jakies linki

bo mam taki error jak uzywam sendmaila

localhost sendmail[17756]: mB4Fvx9W017754: to=<[email protected]>, ctladdr=<[email protected]> (0/0), delay=00:01:02, xdelay=00:01:02, mailer=esmtp, pri=120497, relay=domena.com. [xx.xx.xx.xx], dsn=4.0.0, stat=Deferred: 454 5.7.3 Client was not authenticated.

Powiem Wam że to forum jest cudowne, szybkie i konkretne odpowiedz ;), żadne forum jeszcze tak mnie nie mobilizowało.

A wiec tak do wysylania mail z fedory do serwera exchange użyłem postfix

w pliku main.cf zrobiłem tak

relayhost = [serwer exchange] 

smtp_sasl_auth_enable = yes
smtp_sasl_password_maps = hash:/etc/postfix/sasl_passwd
smtpd_sasl_security_options = noanonymous

w pliku etc/postfix/sasl_passwd ktory stworzylem zapisalem haslo

serwer exchange  login:haslo

i pozniej konwersja do db

/usr/sbin/postmap /etcpostfix/sasl_passwd

Skasowalem pliczek sasl_passwd, restart postfixa iiiiiiiii !!!!!!!

mail [email protected]

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Bez Was nic by nie wyszło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...