Skocz do zawartości

Vncviewer

morg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pod F9 skonfigurowalem maszyne by moc sie na nia logowac poprzez udostepnienie wirtualnego pulpitu ale po aktualizacji nie moge sie zdalnie dostac na komputer. Wylaczylem selinuxa, iptables, zrestartowalem maszyne, z palca uruchomilem serwer vnc i ... polaczenia odrzucone. Po kilku probach udalo mi sie podlaczyc chyba do do eterma. Ale mnie interesuje pelny doste do powloki i pulpitu a nie wiem gdzie szukac informacji.

Podejrzewam, ze moze miec to zwiazek z poziomem zabezpieczen, Ale co i jak, niestety nie wiem.

Prosze o pomoc.

Z gory dziekuje

m.

Ps. Selinux i iptables sa wylaczone.

Włącz iptables, bo bez tego strach nawet się bać.

Selinuksa nie wyłączaj tylko przestaw w tryb permissive -- wtedy de facto pozwala na wszystko, ale wypisuje logi, więc łatwo namierzyć o co mu chodzi i dostroić.

vncserver wymienia dane przez port bodaj 5901 -- powinieneś go odblokować w iptables dla adresów z których chcesz mieć dostęp.

Potem zaloguj się na roota (nie przez vnc tylko bezpośrednio albo w ssh), popatrz w iptraf i szukaj przyczyny.

Jakieś inne ,,poziomy zabezpieczeń''? W skrócie: najpierw firewall na poziomie pakietów, potem host.allow/hosts.deny na poziomie usług tcpd, potem selinux na poziomie atrybutów zdefiniowanych w policy dla użytkowników/czynności/obiektów.

Czy masz ustawione reguły dostępu hosts.allow i hosts.deny? standardowo są one puste, ale może coś tam kiedyś wpsywałeś?