cyber_viper Napisano Grudzień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2008 Witam jestem noobem w środowisku linux, dopieo pare dni temu zainstalowałem fedore 10, wcześniej używałem kilku dystrybucji na VM pod windowsem do programowania więc proszę o wyrozumiałość. Mam taki problem z temperaturami, w windowsie temperatura rdzeni procesora dochodziła góra go 60 stopni, po zainstalowaniu fedory zauważyłem że cały czas chodzi mi wiatraczek więc skonfigurowałem czujniki (sensors-detect) i odpalilem informację (sensors) wyniki mnie bardzo zaniepokoiły coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter Core 0: +86.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C) coretemp-isa-0001 Adapter: ISA adapter Core 1: +86.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C) zaraz po napisaniu posta odczytałem i mam: [root@localhost etc]# sensors coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter Core 0: +92.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C) coretemp-isa-0001 Adapter: ISA adapter Core 1: +90.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C) czujniki jaki znalazło odpowiada mojemu procesorowi (Core 2 Duo) więc mysle że nie jest moj błąd w konfiguracji, ponadto obudowa lapka jest gorąca a przez kratke jak się dotknie do radiatora to można sie popażyć.... Czy jest jakiś sposób na obniżenie tej temperatury? Monitor systemowy pokazuje mi że cos cały czas używa mi procesora, a ja tylko muzyki w xmms słucham i mam otwarta jedną konsolę i firefoxa... CPU Nice load 22,5% CPU User load 14% CPU System load 26% Moj a konfiguracja to Laptop skladak Compal HEL80 Core 2 Duo T5500 (2x1,6GHz) Nvidia GeForce 7600GO 256MB RAM 1GB HD Segate 100GB 7200 rpm Sorry za blędy ale jeszcze polskiej lokalizacji nie wgrałem i mam wszystko na czerwono.... Znalałem że proces aktualizacji yum-background był wlączony po jego zabiciu, i odczekaniu 15 minut na schłodzenie: użycie procesora w sumie 2,3% a temperatury: coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter Core 0: +46.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C) coretemp-isa-0001 Adapter: ISA adapter Core 1: +46.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C) jednakże wiatraczek cały czas prcacuje na średnich obrotach ale w windowsie temperatura nigdy nawet przy 100% obciązeniu procesora (_żadko_ → rzadko) ORT przechodziła powyżej 60 stopni a tu przy obciążeniu około 60% temperatura prawie "pali" procesor, a często nawet nie pracowł wiatraczek przy np pisaniu tekstu a tu chodzi caly czas.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Grudzień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2008 jednakże wiatraczek cały czas prcacuje na średnich obrotach ale w windowsie temperatura nigdy nawet przy 100% obciązeniu procesora (_żadko_ → rzadko) ORT przechodziła powyżej 60 stopni a tu przy obciążeniu około 60% temperatura prawie "pali" procesor, a często nawet nie pracowł wiatraczek przy np pisaniu tekstu a tu chodzi caly czas.... Nie martw się procesor to nie woda , Poczytaj o poleceniu cpufreq I przeczytaj ten wątek: http://www.mandrivalinux.eu/showthread.php?t=110877 Inna dystrybucja, ale google mi to jako pierwsze podsunęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi