Skocz do zawartości

Sprawdzenie Czy Funkcja Jest Zdefiinowna

abc

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kompilując program w gcc sprawdzić czy funkcja / zmienna o danej nazwie jest zdefiniowana.

Konkretniej, chciałbym zrobić coś w stylu

#ifdef nazwa
...
#else
...
#endif

gdzie nazwa jest nazwą funkcji lub zmiennej którą chce sprawdzić.

Potrzebne mi to do tego, że piszę moduł do jądra i chciałbym, aby jeden kod był kompilowalny z różnymi jego wersjami. Tyle że jądro szybko się zmienia, dodają nowe rzezy, kasują stare i nie latwo się w tym połapać.

Jakieś pomysły jak to zrobić?

Parametry do kompilacji oczywiście mogę dodać, tyle że to wymaga ręcznego szperania w której wersji jądra dany symbol się pojawił, w której zniknął. Dlatego miałem nadzieję że nieco bardziej automatycznie to się da zrobić. No nic, będę jakoś kombinował. W sumie cudów się nie spodziewałem, skoro nawet google nic sensownego na ten temat powiedzieć mi nie potrafił ;-)

Ostatecznie zrobiłem skrypt odpalany w makefile, który do tego makefile dodaje odpowiednie flagi kompilacji (-Dsymbol)

Sam skrypt sprawdza wersję jądra i generuje odpowiednie symbole.

I pozatym ograniczyłem ilość różnych define do minimum.

Rozwiązanie nie jest może najwygodniejsze, ale działa. Niesety moduł musi działać pod dość starą wersją jądra, a chciałem żeby działał też pod nowszą stąd zamieszanie. Ale przynajmniej czegoś się nauczyłem ;)

Dzięki za wszelki sugestie i pozdrawiam.