daf Napisano Grudzień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 witam, jestem mozna powiedziec lamerem w zakresie sieci, ruterow itp. potrafie zrobic najbardziej podstawowe rzeczy, ale generalnie to specjalnie sie na tym nie znam. dlatego tez prosilbym o pomoc w byc moze trywialnej sprawie. mam siec z Neostrady przez ADSLowy modem/ruter Linksys. wspolnie z zona gramy sobie od czasu do czasu w Europe Universalis III. chcielibysmy pograc sobie z ludzmi normalnie przez net. czy jest to mozliwe zebysmy oboje byli w tej samej podsieci i laczyli sie z ip zewnetrznym hosta? z tego co wiem (z teorii i z doswiadczenia), musze zrobic przekierowanie portow na ruterze, ale jak wykonac to w sytuacji gdy przekierowanie ma isc na 2 adresy w podsieci? firewall na ruterze mam wylaczony, gdyz przy iptables i SELinux i tak mnie nikt nie ruszy czy macie jakies sugestie lub pomysly jak moznaby to zorganizowac? dodam, ze niestety wydajnosc EU3 przez Wine jest tragiczna i dlatego bede musial to robic na Windzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdarkflame Napisano Grudzień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 A nie da się ustawić coby jedna z gier nasłuchiwała na innym porcie, bo inaczej to ciężka sprawa. Chyba, że da się zrobić NAT MAC'owy ale nie słyszałem o czymś takim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Grudzień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 Witam, ja nieskromnie zeznam, że swego czasu dłubałem dużo przy routerze i bramce VOIP. Trudno Ci pomóc skoro nie ma jasnej informacji co do prób łączenia się z serwerem gier z 2ch komputerów w tym samym czasie. Pytanie czy próbowaliście i się nie udało? Wydaje mi się, że gra z każdego komputera nasłuchuje na danych portach routera. Wniosek z tego, że nic nie musisz robić. Jeżeli jednak trzeba ingerować w router to musisz znaleźć "co i jak" w FAQ/manualu dla gry. Konieczne może być Port Range Forwarding. Wiele aplikacji jest już wpisane w bazę na routerze, wystarczy poszukać.... Port Range Forward: Certain applications may require to open specific ports in order for it to function correctly. Examples of these applications include servers and certain online games. When a request for a certain port comes in from the Internet, the router will route the data to the computer you specify. Due to security concerns, you may want to limit port forwarding to only those ports you are using, and uncheck the Enable checkbox after you are finished. To co jest zazwyczaj problemem to haczenie się gier, bo ktoś w NATie na wp.pl był wszedł :-). Do tego służy QoS (Quality of Service) Firewall, absolutnie zalecane na routerze. Te urządzania są tak zrobione, że firewall ma być! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Grudzień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 Możliwych rozwiązań jest imo kilka. 1) Zmienić (jesli się da) port na którym nasłuchuje gra, i przekierować ten port na routerze (jak napisał xdarkflame). 2) Na routerze przekierować dwa porty: dla pierwszego kompa ten na którym nasłuchuje gra, a na drugi komputer obojętnie jaki port, a później na drugim kompie ustawić lokalny forward portu na ten na którym nasłuchuje gra (taki podwójny forward) 3) Zobaczyć czy nie zadziała OOTB (jak napisał LenoX) 4) Zamówić sobie u providera dodatkową pulę zewnętrznych IP Natomiast jak to (pkt 1. i 2.) przełożyć z linuksa na windows to już sam będziesz musiał pogłówkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Grudzień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 Ta gra czasem nie działa na zasadzie klient-serwer? Czyli przekierowywujesz porty na jeden komp a drugi łączy się po lanie z serwerem zwyczajnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Grudzień 30, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2008 Panowie, przepraszam, ze przez Swieta sie nie odzywalem, ale bylem na wyjezdzie i okazalo sie, ze mialem problemy z dostepem do netu. a wiec wczoraj przetestowalem cala sprawe i okazalo sie, LenoX i qmic mieli racje. wystarczylo przekierowac porty na komputer hosta (dla zewnetrznego kompa), a drugim polaczyc sie lokalnie. nie bylo tez problemow z polaczeniem sie z zewnetrznym kompem jako hostem. chociaz tu trzeba bylo przekierowac porty na oba komputery z podsieci. generalnie, wszystko dziala bezproblemowo. przy okazji: jakby ktos chcial pograc, zapraszam dzieki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi