gjg Napisano Październik 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 [root@localhost build]# make CHK include/asm-i386/asm_offsets.h make[1]: *** Brak reguĹ do zrobienia obiektu `init/main.o', wymaganego przez `init/built-in.o'. Stop. make: *** [init] BĹÄd 2 [root@localhost build]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Październik 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 Moze to nie bedzie bezposrednia odpowiedzia na Twoje pytanie, ale jesli chcesz dodac modul to mysle, ze powinienes zajrzec do man modprobe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2004 Moze to nie bedzie bezposrednia odpowiedzia na Twoje pytanie, ale jesli chcesz dodac modul to mysle, ze powinienes zajrzec do man modprobe. to nie o to chodzi w pytaniu, kolega ten modul chce skompilowac, wiec modprobe jest nie na miejscu, bo nie dotyczy tego problemu [root@localhost build]# make CHK include/asm-i386/asm_offsets.h make[1]: *** Brak reguĹ‚ do zrobienia obiektu `init/main.o', wymaganego przez `init/built-in.o'. Stop. make: *** [init] BĹ‚Ä…d 2 [root@localhost build]# jakiego jądra używasz? może brakuje czegoś w źródłach jądra (np linka /usr/src/linux do aktualnych zrodel?)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gjg Napisano Październik 31, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 Używam jądra 2.6.5-1.358. Możde trochszkę dokładniej powiem o tym co się stało.Zainstalowałem fedore z płyt instalacyjnych z czerwca(chyba) to byo to jądro. Oczywiście jestem początkujący. Wszysko szło dobrze zainstalowałem nvidie potem speedtoucha no i już wszysko chodziło. No ale jak poł ączyłem się z internetem to chciałem uaktualnić system. I zainstalował mi się kernel 2.6.8-1.521 nvidie dało przestawić natomiast speedtouch nie i teraz nie chce działać ani na jednym ani na drugim kernelu. Speedtouchconf piszeże brak modułu usbcore. ale ani na jednym ani na drugim kernelu nie mogę go wkompilować. Uruchamiam make xconfig zaznaczam, usbcore, zapisuje, wychodzę. Piszę make i otrzymuje to co w pierwxzsym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 zobacz czy masz zainstalowany pakiet: glibc-kernheaders Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 Zwracam honor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gjg Napisano Październik 31, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 Uruchomiłem make install na 2.6.5-1.358. Powstał 2.6.5-1.358custom ale kernel panic. Chciałem jeszcze zapytać dlaczego nie mam katalogu linux-2.6.8-1.521 w katalogu /usr/src/ . Kernel 2.6.8 był instalowany przez up2date . Jak teraz skompilować kernel 2.6.8 jeżeli nie ma katalogu j.w.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 Zeby miec zrodla, musisz zainstalowac pakiet kernel-sourcecode-wersja_kernela.rpm, lub tez je sciagnac nie w postaci (_rpm'a_ → RPM-a) ORT. Polecam jednak to pierwsze rozwiazanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 tu masz źródłą kernela: http://www.kernel.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gjg Napisano Listopad 3, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2004 Zaintalowałe kernel-2.6.8-1.521.src.rpm. Ciągle próbuje skompilować kernel i nie wychodzi. Po make nie ma błędów. Robię make install też nie ma błędów.To make modules póżniej make modules_install. Niby wszystko gra. Kernel panic;VFS;Unable to mount root fs on unknown - block (0,0). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi