Skocz do zawartości

Zwiecha Systemu Po Instalacji Kmod-nvidia

HermeZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zainstalowalem sterowniki do grafy (yum install kmod-nvidia). Wszystko ladnie sie sciagnelo i zainstalowalo. Restart systemu (przy okazji z nowym kernelem) no i lipa... Po tym, jak pasek na dole zrobi sie caly bialy i powinien sie pokazac ekran "nvidia" i wlaczyc tryb graficzny nic sie nie dzieje... Miga tylko kursor (dosc szybko) w lewym gornym rogu... I tak chyba w nieskonczonosc... Jedyne wyjscie to CTRL+ALT+DEL i restart systemu (na ekranie widac spis zatrzymywanych uslug, etc).

Jedyny sposob zeby dostac sie do systemu to uruchomienie systemu na "starym jadrze", gdzie system nie laduje sterownikow nvidii (zupelnie przez przypadek zostal stary kernel, ma sie to szczescie). Niestety na starym kernelu zepsuly sie ustawienia rozdzielczosci i jedyna dostepna to 800x600 co na 20 calowym monitorze wyglada dosc koszmarnie...

Na F7 kmod-nvidia dzialalo bez problemow. Wiec nie jest o wina sprzetu. Poczekalem pare dni i po aktualizacji kernela i sterwonikow nadal ten sam problem.

Moge przelaczyc sie na tryb tekstowy ale nie wiem co i jak naprawiac... xorg.conf wydaje sie byc prawidlowy (zreszta nic w nim nie zmienialem)...

Wlasnie ot tak wpisalem gdm, pojawily sie jakies bledy. W logu XOrg na samym koncu jest informacja ze karta jest niekompatybilna ze sterownikami i "no screens found".

Po wywaleniu kmod-nvidia i ustawieniu sterownika "nv" wszystko wrocilo do normy... Tylko jakie sterowniki w takim razie zainstalowac?

• 2 months later...

mam identyczny problem... zainstalowałem sobie sterowniki nvidii i xy przestały się ładować na nowej kompilacji jądra, więc zainstalowałem je jeszcze raz tylko pod koniec wybierając, żeby nie przekompilowywyał jądra... i zaczęło działać... z tymże po aktualizacji systemu (jakaś naprawiająca bugi) przekompilował mi jądro i przestało działać... wie ktoś co z tym zrobić?

moja karta to GeForce 8600

sterowniki pobrałem i zainstalowałem ze strony nvidii zgodnie z instrukcją...

yum install kmod-nvidia nie dizała u mnie

Wczytane wtyczki: refresh-packagekit
Ustawianie procesu instalacji
Analizowanie parametrów instalacji pakietów
Nie ma pakietu kmod-nvidia.
Nie ma niczego do zrobienia